Ieder oppervlak maximaal benutten door 24 uur per dag van toepassing te kunnen veranderen en zo bij te dragen aan de verduurzaming van het object en het gebied; dat is de missie van het Sliedrechtse bedrijf Cablean zegt directeur Peter van Dommele.
In de zomer van 2008 begon het bij Van Dommele – toen nog werkzaam in de bouw – te kriebelen. “Ik voelde aan dat de tijd rijp was om duurzaamheid en economie te gaan koppelen.” Een klein jaar later zag het concept Cablean Surface het levenslicht en dat is Van Dommele samen met een aantal partners gaan uitbouwen. De Cablean Surface is een modulair en geautomatiseerd systeem van roterende kokermodules, voorzien van verwisselbare applicaties. De uitvinding van zijn bedrijf typeert de Nederlandse ondernemingsgeest. “Wij zijn een handelsvolk, dat zit in ons DNA. Als je verduurzaming en maatschappelijkheid verhandelbaar kan maken op een positieve manier, dan heb je altijd meer.”
Het is de ambitie om met Cablean Surface ieder oppervlak in de wereld 24 uur per dag in beweging te brengen. Dat kan bij alle oppervlakken volgens Van Dommele. Daken, gevels, tunnels, bruggen, dijken, schuttingen; overal zijn toepassingen voor te bedenken. “Het opwekken van groene energie op lokaal niveau of het schoonmaken van schadelijke lucht is bij ons vanzelfsprekend en dat combineren we met een lokaal verdienmodel. Duurzaamheid, gezondheid en klimaatbestendigheid staan daarbij altijd centraal.” Van Dommele is trots op waar Cablean nu staat. De overheid, kennisinstellingen en het bedrijfsleven hebben vertrouwen in zijn bedrijf. “Wij beschikten niet over een blauwdruk van hoe het moest. Als pioniers zijn we zelf door een jungle gegaan om alles te ontdekken. We zijn hard blijven werken en het betekende overleven. Niemand zei tegen ons hoe we het moesten doen.” Maar de ontdekkingsreis verloopt voorspoedig en zeker de opening van de Duurzaamheidsfabriek in november 2012 genereerde veel publiciteit voor het Sliedrechtse bedrijf.
Cablean innoveert intussen gestaag door. Alleen al in Nederland kan er nog 2,6 miljard vierkante meter aan bestaand en direct geschikt oppervlak benut worden. “Het vinden van de markt is ons probleem niet, want die is gigantisch. Het ontwikkelen van een modulair systeem wat overal op kan, was de eerste uitdaging. Dat is gelukt en de vervolgstap is om het op zo veel mogelijk oppervlakken toe te passen. In de Duurzaamheidsfabriek te Dordrecht blijven wij innoveren, testen en ontwikkelen om het aantal toepassingen te vergroten. Maar ook het opleiden van jonge experts en creëren van werkgelegenheid in de Drechtsteden staat centraal,” zegt Van Dommele.
“Ik hoor met enige regelmaat dat de Cablean Surface uitvinding simpel en logisch is. Dat is het grootste compliment dat we kunnen krijgen, want de meest eenvoudige ideeën zijn altijd de beste. Ik ben trots dat we kunnen bijdragen aan de kanteling en verduurzaming van de economie. Wij zetten wereldwijd een verandering in gang en zijn nog maar net begonnen. Maar wel samen met de markt. Het is zo leuk om samen de impact van ieder oppervlak te vermenigvuldigen zodat er meer gedeeld kan worden.”