Overig

“Dat is ‘m, die zwarte, die grote”

554

Orde van Oranje Nassau
Hij bladert in de net verschenen nieuwsbrief van zijn accountants- en belastingadvieskantoor Daamen & van Sluis. “Leuke foto,” zegt hij en legt het blad omgekeerd op tafel. “Kijk,” wijst hij. Wim van Sluis is in zijn nopjes met de foto waarop Mark Rutte hem toespreekt nadat hij hem heeft behangen met een koninklijke onderscheiding wegens zijn jarenlange inzet voor de haven. Als wethouder en tot voor kort als voorzitter van Deltalinqs. Het afscheid deed de kersverse Officier in de Orde van Oranje Nassau meer dan hij dacht: “Weet je, de Rotterdamse haven zit diep in mijn hart.”

Springlevend
Van Sluis is, naast wat adviseurschappen, weer back-to-basic. Vol optimisme over de toekomst van zijn kantoor, de hevige concurrentie in de branche ten spijt. Vanwege zijn contacten, zijn expertise in de politiek en de haven en de algemene economische vooruitzichten: “Ik verwacht dit voorjaar een licht herstel waar wij na de zomervakantie steeds meer van gaan merken. Wij verwachten in ieder geval een forse uitbreiding.”

Nu Van Sluis een iets relaxtere agenda heeft, staat ook de verdere ontwikkeling van de door hem opgerichte Kennissenclub op zijn actielijstje. ‘Dé denktank van ondernemend Nederland’ is springlevend. Het is dan ook niet de zoveelste netwerkclub; er worden themabijeenkomsten georganiseerd op bijzondere locaties (de Keukenhof, Blijdorp, Bavaria) waar goed gegeten wordt én – houd u vast – waar grootheden als Richard Branson en André Kuipers keynote sprekers zijn. Van Sluis: “We kunnen nog ietsje groeien, maar mijn aandacht gaat nu uit naar de verdieping, hoe wij nog beter kennis kunnen delen en zo van elkaar kunnen leren.”

Vorst
Bij een succesvolle man hoort een exclusieve auto. Dat moet de Rotterdamse Automobiel Centrale (RAC) hebben gedacht toen zij Wim van Sluis vroegen om een half jaar ambassadeur te zijn van de Jaguar XJ L. Hij legt uit dat Jaguar Nederland in een aantal regio’s ‘BN’ers’ op de weg wil hebben met deze indrukwekkende vierwieler. Van Sluis wijst naar de parkeerplaats en glundert: “Dat is ‘m, die zwarte, die grote. De L staat voor een verlengde Jaguar.”

Hij komt al jaren bij de RAC, al toen hij nog Saab reed en zij destijds de dealer waren: “Aardige mensen en bijzonder servicegericht.” De verlengde Jag is een dagelijks genoegen: “Heerlijke auto, ook achterin zit je als een vorst.” Hij besluit: “Ik had de auto nog maar een dag toen we naar de nieuwe James Bond film ‘Skyfall’ gingen. En wat bleek? De

Jaguar XJ L is de auto van M, waar James Bond op een gegeven moment ook zelf in rijdt. Ik bedoel maar.”