Overig

De Broccoli en Pizza Portefeuille

443

“Voor een aantal mensen is het moeilijk om van het idee af te stappen dat beleggingen spannend moeten zijn.  Aandelen of opties selecteren kan heel leuk zijn en daarna kun je natuurlijk opscheppen over je goede timing en inzicht naar je kennissen en vrienden.”

Voor deze mensen is beleggen geen onderdeel van een doordacht financieel plan maar meer een hobby. Zij volgen de beleggingsanalisten van hun bank,  de marktspecialisten, de “beleggingsguru’s” en zuigen zich vol met nieuws uit de financiële media. Zij zijn er van overtuigd op deze manier een winnende strategie te hebben. Ondanks dat uit wetenschappelijk onderzoek een hele andere uitkomst blijkt.

Een deel van dit gedrag kan verklaard worden door de natuurlijke houding van mensen die leidt tot zelfoverschatting. Zo vinden wij onszelf allemaal meer dan goede autobestuurders maar dat is niet de werkelijkheid. Met beleggen is dat niet veel anders. Velen geloven dat het mogelijk is om de markten te kunnen verslaan en het beter te doen dan andere beleggers.

In 2010 is een onderzoek gepubliceerd van Duke University (USA) onder een groep van corporate executives. Zij kregen het verzoek om een voorspelling te doen over de S&P 500 index. De uitkomst was : “the survey found executives’estimates of future returns and actual outcomes were negatively correlated” ( Dit is een technische manier om te zeggen dat zij hopeloos faalden…)

Er wordt ook gesuggereerd dat veel aan- en verkopen binnen een portefeuille gebaseerd zijn op  genetische eigenschappen. Het testosteron gedreven instinct van mannen kan een reden zijn om zich te laten gelden.  Het blijkt zo te zijn dat vooral mannen het moelijker vinden om te accepteren dat zij de markt niet kunnen verslaan.  Voor deze “red meat eaters” is een portefeuille die is gebaseerd op werken met de markt, een wereldwijde spreiding, efficiënte kosten en fondsen, discipline en aandacht voor belastingen en inflatie, het financiële equivalent van een broccoli en rauwkost salade:  gezond maar saai!

Misschien is voor deze mensen een goede oplossing om de vermogensplanning te gaan splitsen. Het lange termijn investeringsplan wordt vorm gegeven door een evenwichtige, markt gerelateerde en efficiënte vermogensoplossing,  terwijl een gedeelte wat hier niet direct voor nodig is gebruikt kan worden om die “gouden tips” achter na te gaan of je eigen inzicht te gebruiken. Het is begrijpelijk dat voor mensen beleggen een soort hobby is. Maak hier je eigen Pizza portefeuille van en je weet eigenlijk al dat het niet gezond maar wel lekker is! Nog mooier is in zo’n geval dat je geen zorgen hoeft te maken over de invloed van je Pizza portefeuille op je eigen financiële planning. Want die is door je financieel adviseur evenwichtig samengesteld, met de juiste risico en opbrengst verhouding. Een uitgebalanceerd dieet en de mogelijkheid om af en toe uit de band te springen, wie wil dat nu niet?