Overig

Derde generatie Van Bodegraven Elektromotoren draait ook goed in het buitenland

1240

Frank van Bodegraven levert alle elektromotoren die de klant maar wenst. Zowel nieuw als gereviseerd. In Dordrecht is dit familiebedrijf uitgegroeid tot een wereldspeler met een ongeëvenaarde voorraad draai- en gelijkstroommotoren en transformatoren en een unieke snelle levering.

Frank van Bodegraven is de derde generatie die in het familiebedrijf aan het roer staat. Hij begint met een stukje geschiedenis: “Mijn opa begon in 1937 in Rotterdam met het handelen in elektrotechnische materialen. Mijn vader ging in 1962 verder en wist precies wat hij nodig had om te groeien. Onder zijn leiding en met zijn visie, dat ondernemen draait om geld, tijd en ruimte, was er sprake van een continue en gezonde groei. In de jaren ‘70 verhuisde het bedrijf vanuit Rotterdam naar Dordrecht. Toen is ook de werkplaats opgezet om gebruikte motoren te kunnen reviseren. Ik ben als het ware in de zaak opgegroeid. Als jongetje liep ik hier al rond en het is eigenlijk als een natuurlijk proces verlopen dat ik na mijn diensttijd in de zaak kwam. Er is vanuit mijn ouders nooit enige druk geweest om het zo te doen, maar ik zie het nu ook al bij mijn eigen zoon. Wij leggen hem geen enkele verplichting op, maar het sluipt er gewoonweg in.”

“Mijn vader en ik hebben fantastisch samengewerkt, maar gaandeweg groeit het besef dat twee kapiteins op één schip teveel van het goede is. Dat ging geleidelijk aan en soms zijn er van die momenten dat je spijkers met koppen moet slaan. Dat was bij ons ook het geval toen het over automatisering ging. In 1996 heb ik het bedrijf overgenomen en in 2000 is mijn vader uit de zaak gestapt. Gelukkig komt hij nog regelmatig langs en merkt dat het tegenwoordig een heel andere manier van zaken doen is. Hij bemoeit zich dan ook nog nauwelijks met de dagelijkse gang van zaken hier.”

Uniek
De nog jonge Frank van Bodegraven pakte de zaken grondig aan en ging meer doen dan het leveren van gebruikte motoren. Toen het naastgelegen pand vrij kwam, werd dat onmiddellijk aangekocht. Daarin is nu een moderne werkplaats gevestigd waar motoren naar klantwens worden gemodificeerd. Er staat tevens een proefopstelling om motoren te testen. Niet veel bedrijven in deze branche kunnen dat bieden. Van Bodegraven Elektromotoren is dan ook uitgegroeid tot een bedrijf met meer dan 7500 m2 bedrijfsruimte.

Buitenland
Nog steeds is het bedrijf volop in ontwikkeling. “Wij richten ons op dit moment vooral op het buitenland. De Nederlandse markt is wel zo beetje verzadigd,” zegt Van Bodegraven. “De buitenlandse markten bieden ons mogelijkheden om te groeien. In 2011 hebben wij een agentschap in Griekenland geopend. En ondanks alle economische ellende van de afgelopen jaren, gaat het daar goed.” Nog maar enkele weken geleden opende Van Bodegraven ook een vestiging in Londen. “Wij krijgen vanuit de hele wereld motoren aangeboden, die ook weer over de hele wereld hun weg vinden. Het is zaak om daar bovenop te zitten, vandaar onze buitenlandse expansie.”

Sparringpartner
Op het moment dat Frank van Bodegraven in 1991 bij zijn vader in de zaak ging werken, stond de DRV-accountant die toen het bedrijf adviseerde op het punt om met pensioen te gaan. Martin de Jong werd zijn opvolger bij DRV en er ontstond al snel een nauwe samenwerking tussen de prille ondernemers.

Ook bij de buitenlandse activiteiten is DRV Accountants & Adviseurs nauw betrokken. Weliswaar in deze nieuwe fase met een nieuwe accountant. “Martin de Jong stortte zich in een nieuwe uitdaging. Jammer, want ik heb ruim twintig jaar in uitstekende harmonie met hem gewerkt. Gelukkig heeft hij mij tot het laatste moment voorzien van uitstekend advies. Hij stelde zijn opvolger Martin Witt voor en zei uitdrukkelijk dat ik maar eens nader kennis moest maken. Dat hebben we gedaan en ik heb daar nog geen moment spijt van gehad. Ik heb in hem een prima nieuwe sparringpartner gevonden. En dat is waar het bij mij vooral om gaat. Ik kan met weinig mensen zo sparren als met Martin. Soms knettert het wel, maar het uitgangspunt is altijd dat mijn bedrijf er beter van wordt. Het klikt op alle fronten en daar heb ik baat bij, maar natuurlijk ook DRV. Als het ons goed gaat, heeft ook DRV daar de revenuen van. Ik heb niets aan een accountantskantoor dat alleen maar de boekhouding verzorgt. Het gaat bij mij veel verder. De vele specialismen en het persoonlijk contact bieden mij veel toegevoegde waarde.”

Investeren
Frank van Bodegraven ziet voldoende mogelijkheden om zijn bedrijf verder uit te breiden. “Het borrelt altijd bij me. Wij vertegenwoordigen de grootste merken en staan bekend om onze snelle leveringen. De markt vraagt dit en daarin willen wij verder groeien. Dat vergt de nodige investeringen in tijd en geld, maar daar kom ik, samen met DRV, wel uit.”