Overig

Dromen van het post-corona tijdperk

228

Visser en Visser Accountants

Toen we in het weekend van 28 maart 2020 van winter- naar zomertijd gingen, las ik op social media berichten als: kunnen we de klok niet vier maanden vooruit zetten? of: ik blijf nog even in mijn winterslaap. 

Ondernemers kijken over het algemeen vooruit. Hoe kan ik zo goed mogelijk inspelen op ontwikkelingen in de markt? Bij een normale economische conjunctuur kun je misschien wel een paar jaar vooruit kijken. Dat deden we ook met z’n allen. De ondernemingen draaiden op volle toeren. Het ging erg goed met de Nederlandse economie. Totdat…. een virus roet in ons eten gooide. 

Iedereen die wel eens in een Alpenland is geweest weet dat na elk dal een berg komt. Sta je in het dal, dan zie je alleen maar bergen. Sta je op de berg, dan heb je een fantastisch uitzicht! Je ziet dan andere bergen en ook het dal waar je net vanuit bent opgeklommen. 

Ik droom nu even dat ik op de berg sta. Het coronavirus is uitgewoed. De stofwolk, waar we met z’n allen inzaten, is neergedwarreld. Het uitzicht is fantastisch. We zijn bijna weer gezond. De economie die weliswaar sterk is gekrompen – draait weer. De crisismaatregelen van de overheid hebben hun effect gehad. Veel bedrijven zijn afgeslankt en hebben geld verloren dat in voorbije tijden was verdiend. Helaas zijn er ook ondernemingen, die het niet hebben gered. Maar belangrijk: we komen weer terug of zijn er nog! We gaan er weer tegenaan en hebben er nog steeds zin in. Er zijn ook dingen veranderd. Misschien wel ten goede. We werken meer thuis, waardoor we minder in de file staan. We staan meer om elkaar heen, omdat we hebben geleerd hoe fijn dat is als je het moeilijk had. De lucht is letterlijk gezuiverd van fijnstof en de natuur heeft een reset gehad. We realiseren dat welvaart belangrijk is, maar welzijn misschien nog wel belangrijker. We hebben geleerd hoe snel,  flexibel en creatief we als ondernemers kunnen inspelen op een crisis. We hebben ervaren dat we met elkaar veel voor elkaar hebben gekregen. 

Disney zei ooit: If you can dream it, you can do it! Dromen van het post-corona tijdperk? Wie zou dat niet willen?