Overig

Duurzaam ontbijten

747

Borrelen, haringparty’s, summernight-events of hoe de netwerkbijeenkomsten in het zakenleven ook genoemd worden, bijna allemaal spelen ze zich af in de avonduren. Maar een enkele keer vindt dit plaats al vroeg in de ochtend. Voor het thuisfront ook wel eens aardig dat pa eens een keer niet laat thuis is, maar juist vroeg weg moet…

Onze plaatselijke overheid organiseert met enkele regelmaat een ondernemersontbijt. Zo rond 8:00 uur ’s ochtends wordt er gestart met een inleiding door een deskundige spreker, die iets vertelt  over het thema van deze bijeenkomst.

Zo hebben we bijeenkomsten bijgewoond met de thema’s duurzaamheid en innovatie. Hoe geef je daar vorm aan? Hoe past het in je bedrijfsvoering? Ik heb het ervaren als inspirerende bijeenkomsten, de moeite meer dan waard. Mooi dat de overheid zo verschillende partijen uit het zakenleven bij elkaar weet te krijgen. Gelukkig wordt er meestal sterke koffie geschonken zodat de gesprekken al snel in niveau en toonhoogte toenemen.

We kregen als Van Pelt Recycling uitgebreid de mogelijkheid om onze werkzaamheden toe te lichten. “Waarin onderscheiden jullie je nu binnen je branche? Wat merk ik, de klant daar nu van in de praktijk?” waren enkele vragen. “Wel, neemt u gerust een hap van uw croissant en een slokje jus d’orange, dan wil ik u dat graag uitleggen.” Want u als ondernemer bent toch ook vol passie bezig met uw bedrijf? En dan is het geen enkel probleem om een minuut of tien te vertellen over wat je inspireert en drijft, zelfs ’s ochtends vroeg.

Vragen die ook terugkeerden tijdens een bezoek aan ons bedrijf van het college van B&W van Ridderkerk. Nadat kort van te voren een bedrijfsbezoek was afgezegd, was beloofd dat bij een volgend bezoek het voltallige college van B&W bij Van Pelt Recycling op bezoek zou komen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken houden politici heus wel (eens) hun belofte. Want het voltallige college nam uitgebreid de tijd om zich te verdiepen in onze werkwijze. Prikkelende vragen opnieuw over samenwerken, onze rol in de lokale economie, duurzaamheid. Zeer inspirerend, ook voor de ondernemer.

Maar uiteindelijk zitten we allemaal te wachten op de mooie verhalen. De anekdotes, de praktijkvoorbeelden. En die had ik nog scherp op het netvlies staan, omdat dit zich kortgeleden voordeed. Ik had met een relatie een rondje gelopen over de werf van Van Pelt Recycling in Ridderkerk. We kwamen langs het cash-systeem waar onze klanten desgewenst contant uitbetaald  krijgen.

Een klant met zijn zoontje was zojuist door onze medewerker geholpen met het uitladen en uitwegen van zijn materialen, had de factuur getekend en kreeg een pasje in handen. En juist op het moment dat wij langs liepen zei deze vader tegen zijn zoontje: “Let op, nu komt het mooiste.”.  Het rinkelen van de munten en het geritsel van de bankbiljetten enkele seconden later leverde inderdaad heel wat moois op. Kijkt u mee? Een tevreden klant, een potentiële bedrijfsopvolger met een bewonderende blik in de ogen, een geamuseerd kijkende medewerker, een relatie geboeid door dit schouwspel en last but not least, een trotse ondernemer ernaast. Wilt u ook dit plezier ervaren en ondervinden hoe duurzaamheid en innovatie in de praktijk voor u uit kunnen pakken? Graag denken wij met u mee. U weet ons te vinden. Ik wens u veel innovatieplezier in het tweede halfjaar van 2015!

Willem-Jan van Pelt