Overig

Een havenspeeltuin en ouders vertellen over techniek

1080

De verkiezing voor het Jong Haventalent 2012 is gewonnen door Jacob Bac, 28 jaar en werkzaam als projectleider bij het Havenbedrijf Rotterdam (Divisie Havenmeester). Hij heeft grootse plannen voor jong en oud. Want hij moet en zal zijn enthousiasme voor de Rotterdamse haven op anderen overbrengen.

De verkiezing tot Jong Haventalent is een initiatief van Jong Havenvereniging en wordt georganiseerd in samenwerking met bijvoorbeeld Deltalinqs, watertalent.nl en LINK. Het Jong Haventalent van het jaar is het gezicht van de haven en een rolmodel voor jongeren in en om de haven. Je moet een aanjager zijn van innovatie en creativiteit.

De finale vond plaats in een schitterende zaal op de dertiende etage van het Scheepvaart en Transport College (STC). Het gebruik mogen maken van deze zaal viel de noemer ‘sponsoring’.

Er waren drie finalisten: Jacob Bac, Rebecca Post (29 jaar en accountmanager bij Post Kogeko Logistics) en Jan Willem Bots (28 jaar, werktuigbouwkundige en Management Trainee bij VTTI). Ze hadden allemaal de opdracht om een filmpje te maken over zichzelf en daarna moesten ze een babbel houden ter ondersteuning van hun kandidatuur.

Rebecca Post staat haar mannetje in de masculiene transportwereld. Ze heeft ook een duidelijke visie. Het familiebedrijf waar ze werkt lost onder andere containers met (exotisch) fruit. Wat haar betreft wordt Hoek van Holland meer betrokken bij de haven. Haar voorstel: een stukje doorvaren naar Hoek van Holland en van daar uit containers over de weg vervoeren naar de bedrijventerreinen in de directe omgeving. Er is al een pilot geweest.

Ook Bots weet wat hij wil. Volgens een sympathisant durft Bots te innoveren in een conservatieve omgeving. Voor Bots staan groei, mobiliteit en innovatie centraal. Alleen denkt hij volgens de jury onder leiding van Ben Vree mogelijk te veel op management- en hbo niveau. Het is niet makkelijk om jongeren richting techniek te krijgen en dat proces wordt bemoeilijkt omdat een deel van de (niet westerse) ouders droomt van kinderen die schoon werk doen op een kantoor, terwijl diezelfde kinderen liever met hun handen bezig zijn. Dat zijn volgens Bots gewoon domme ouders. Maar dat kun je niet zeggen tegen een jongere die met dat probleem kampt. Wat dan wel? ‘Jongeren moeten vrije keuze van beroep hebben’, luidt zijn tweede reactie.

Winnaar Jacob Bac kijkt hier anders tegen aan. ‘Ik zou graag met die ouders in contact willen komen. Via school, de moskee of misschien via een zelforganisatie.’

Bac heeft nog meer concrete doelen. Hij wil minimaal vijftig mensen de haven in krijgen en hij heeft een origineel idee voor een havenspeeltuin, compleet met containers op kinderformaat die naar het achterland gebracht moeten worden per treintje, vrachtwagen of per schip. Wie het meeste containers wegbrengt, heeft gewonnen. Wethouder Jeannette Baljeu (Haven,Verkeer en Regionale Economie) zei bij haar felicitatiewoord dat ze het wel ziet zitten.

Het Jong Haventalent krijgt een straal taken en prijzen, waaronder het mogen organiseren van een netwerkbijeenkomst op de SS Rotterdam en een jaar lang begeleid worden door havenvrouw of havenman naar keuze. Jacob Bac heeft gekozen voor Ben Vree.