Overig

Feestelijke opening Onderwijsmuseum

504

Met een druk op de knop opende minister Jet Bussemaker op 9 juli 2015 samen met twee MBO-leerlingen van het Da Vinci College het Onderwijsmuseum te Dor-drecht. Het Onderwijsmuseum heeft haar intrek genomen in gebouw De Holland aan de Burgemeester de Raadtsingel alwaar zij de collectie van het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap beheert.

Met het afschieten van confettikanonnen en een schoolzoemer was de opening een feit. Onder begeleiding van het blazersensemble Jubal uit Dordrecht mochten de bezoekers naar binnen. In het gebouw maakten zij kennis met projecten van de leerlingen en verschillende tentoonstellingen in het museum.

In ere hersteld

Het museum was vroeger gehuisvest in Rotterdam en heeft nu een plek gekregen in Dordrecht. Het gebouw van architect Sybold van Ravensteyn was zwaar verpauperd, maar na een flinke verbouwing is De Holland in ere hersteld. Directeur Tijs van Ruiten zegt de gemeente Dordrecht dankbaar te zijn dat zij De Holland en het museum als een aanwinst voor de stad ziet. “Het museum is voor jong en oud het bezoeken waard.” Het is de bedoeling dat het Onderwijsmuseum 50.000 bezoekers per jaar gaat trekken.

Schapentrots

Wethouder Piet Sleekink van Dordrecht geeft aan er schapentrots op te zijn dat het museum in Dordrecht gevestigd is. “Dordrecht staat nog meer op de kaart met de komst van het Onderwijsmuseum.” Hij verwacht dat het Onderwijsmuseum eveneens een belangrijke rol kan spelen in de verbinding tussen het onderwijs en het bedrijfsleven. Sleekink: “De verbinding met het Da Vinci College is al gelegd.”

Grootste historische onderwijscollectie

Het Onderwijsmuseum laat de ontwikkeling zien vanuit het heden, verleden en de toekomst. In het gebouw zijn meer dan 350.000 voorwerpen aanwezig, waardoor het de grootste historische onderwijscollectie ter wereld is. Daarnaast is er een schoolagenda tentoonstelling. Minister Jet Bussemaker: “In het prachtige en herkenbare gebouw kan de collectie helemaal tot zijn recht komen. Ik ga er vanuit dat de samenwerking met de inwoners van de stad dit museum vleugels gaat geven.”