Overig

Groeien in gezondheid

665

Gezondheid begint met bewustwording en het nemen van verantwoordelijkheid van individuele personen. Om duurzame inzetbaarheid van personeel te bevorderen, kunnen werkgevers dit stimuleren. Tijdens de themamiddag die wij in november organiseren zal dit uitgebreid aan bod komen.

We weten tegenwoordig allemaal dat meer bewegen en minder zitten belangrijk is voor de gezondheid. De moderne werkomgeving faciliteert medewerkers om langdurig zittend te werken en nodigt daarmee uit om steeds minder te bewegen. Uit onderzoek blijkt dat de gezondheidsbevorderende aspecten van lichaamsbeweging, het verhoogde gezondheidsrisico van zitten niet vermindert. Gemiddeld brengen we meer dan de helft van onze tijd zittend door. De Nederlanders zijn topscorers met gemiddeld 407 minuten per dag. Van alle tijd die we zittend doorbrengen is dat 70 procent op het werk. We kunnen dus het best beginnen om dat terug te brengen.

Door botten regelmatig te belasten worden ze niet alleen sterker, wie veel loopt bouwt zelfs nieuwe botmassa op. Het verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte in het bloed. Wie wandelt, vergroot het vermogen van de longen om zuurstof op te nemen. Bewegen vermindert de kans op Alzheimer met 20 tot 50 procent. Bewegers zijn opgewekter, hun geheugen functioneert beter en zij ervaren minder stress en depressieve gevoelens. Bewegen is zelfs ook goed voor de biologische klok, waardoor in- en doorslapen beter lukken. Iedereen zal deze voordelen van bewegen willen ervaren. Werkgevers zouden dit zichzelf en hun medewerkers moeten gunnen. Helaas gaat deze kleine leefstijlverandering niet voor iedereen vanzelf, mensen willen daar graag een beetje bij geholpen worden.

Rivas Zorggroep helpt mensen met het Beweegze programma bewuster en meer te bewegen.

Beweegze benadert bewegen vanuit ‘gewone’ beweging, niet om persé te gaan sporten maar door beweegwinst in je dagelijkse routine te vinden. Met Beweegze heb je na twee weken inzicht in je eigen beweegstijl. Of je nu veelsporter bent of een ‘gewone’ beweger, iedereen heeft een eigen stijl. Na vier maanden ervaren mensen wat het is om zich fitter te voelen. Deze ervaring vergroot de kans dat bewegen een onderdeel wordt van je leefstijl waardoor kans op ziekte kan worden voorkomen.

De initiatiefnemers en partners van Beweegze zijn er van overtuigd dat meer bewegen voor iedereen te bereiken is. Wij vertellen u er graag meer over tijdens de themamiddag in november waar we u binnenkort over zullen informeren via Drechtsteden BUSINESS.

Het Beweegze-team

Rivas Zorggroep