Overig

Grote namen zorgen voor een brede discussie

545

Niet de minste namen debatteerden op 10 april jl. in het Wartburg College over het beleid van premier Mark Rutte en vicepremier Lodewijk Asscher. Bij de derde editie van dit jaarlijks terugkerende Drechtstedendebat waren onder andere Bram van Ojik (SP), Mona Keijzer (CDA), Renske Leijten (SP) en Henk Krol (50Plus) aanwezig.

“Wij zijn niet alleen trots op de lijst met deelnemers, maar ook op de deskundige jury,” is de mening van initiatiefnemer en organisator Marco de Fonkert. De jury bestond dit jaar uit Frits Huffnagel, Jos Heymans, Doekle Terpstra en Marcia Nieuwenhuis. “Ieder jurylid heeft zijn kwaliteiten. Wij waarderen het enorm dat zij ons evenement mede vorm willen geven,” vertelt De Fonkert. Zo reageerde het publiek enthousiast op het optreden van Frits Huffnagel (presentator BNR Nieuwsradio) voorafgaand aan de prijsuitreiking.

D66-Kamerlid Wouter Koolmees won het debat. “Ik zou willen dat we in Nederland weer positiever naar de wereld durven kijken. De maatschappelijke discussies worden nu gedomineerd door angst, negativisme en cynisme. Dit leidt er toe dat we bang vasthouden aan wat we nu hebben en noodzakelijke hervormingen uitstellen. Dit moet anders,” zegt de winnaar van de avond. Wouter Koolmees staat nu samen met CDA-Kamerlid Sander de Rouwe en VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff op de erelijst van het Drechtstedendebat.

“Wij gaan nu evalueren en vervolgens kijken naar de mogelijkheden, deelnemers en de opzet voor een volgende editie,” is de reactie van de organisatie. Met meer dan 225 bezoekers spreekt de organisatie van een geslaagde editie. Onder die gasten waren ook prominenten uit de regio aanwezig als Jaap de Gruijter (bestuurder Woonkracht10), Pier Eringa (voorzitter raad van bestuur Albert

Schweitzer Ziekenhuis) en Ton van Overbeek (bestuursvoorzitter Careyn). Sinds dit jaar is ook Hans van der Wegen, accountmanager bij Van Gelder Nederland, betrokken in de organisatie: “Ik ben niet zo politiek geïnteresseerd, maar mijn intentie is om het debat een extra dimensie te geven en het verhaal rond te maken. Dit is mede mogelijk door mijn commerciële vaardigheden, contacten met de lokale bestuurders, Drechtstedenaren en ondernemers. Als je dit netwerk weet te verbinden aan deze avond, dan ben ik een gelukkig mens,” zegt Van der Wegen.

Organisator De Fonkert wordt binnen de politiek gezien als een groot talent en toekomstig Tweede Kamerlid. “Ik ambieer het fractievoorzitterschap in de Tweede Kamer meer dan een toekomstig ministerschap. Maar eerst nog volgend jaar meedingen naar een plaats in de gemeenteraad van Strijen,” voegt hij daar aan toe. Om zijn politieke ambities te kunnen realiseren is hij druk in de weer: “Ik wil mezelf hard maken voor de bestrijding van jeugdwerkloosheid met ambassadeur Mirjam Sterk en de Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge. Daarnaast ben ik in gesprek geraakt met Barbara Baarsma (directeur SEO) over het sociaal akkoord en voel ik mezelf gesteund door partijprominenten en de Tweede Kamerfractie.” Op persoonlijke titel schrijft de pas zeventienjarige De Fonkert ook antwoorden op politieke en maatschappelijke vraagstukken voor lokale omroepen in de Drechtsteden.