Overig

‘Hard op de inhoud, zacht op de persoon’

670

Naar een advocaat ga je niet voor de lol, maar dankzij de kunde en persoonlijkheid van Iris van Rappard- van Rooij zijn de bezoekjes voor ondernemers John en Dennis Smits van Rietdijk Onderhoud en Eric Spoor van AK Maatwerk meer dan een noodzakelijk kwaad. “Ze verstaat haar vak en weet hoe het eraan toegaat in de bouwsector. Dat is goud waard.”

De advocatuurlijke tak van Van Rappard/Van Rooij B.V. richt zich op het ondernemingsrecht in brede zin. Hieronder vallen ondernemingsrechtelijke advisering, fusies en overnames, contractenrecht, arbeidsrecht en aansprakelijkheid. “Ons kantoor is werkzaam voor de meest uiteenlopende bedrijven binnen verschillende branches,” vertelt Van Rappard – van Rooij, die haar carrière als advocaat begon in 1998. “Het uitgangspunt is altijd om langdurige, kostbare procedures te vermijden. Snelle, pragmatische oplossingen en heldere overeenkomsten helpen daarbij.” Toch is een gang naar de rechtbank niet altijd te vermijden. Zeker in de aannemerij niet, zegt John. “De branche wordt vaak nog vrij negatief belicht. Dat is een voortvloeisel uit de tijd dat koppelbazen werden geassocieerd met ‘louche’ en ‘bedriegers’. Wanbetalers zijn er helaas nog steeds. In onze sector is dat extra vervelend, omdat het vaak om redelijk grote nota’s gaat. We praten niet over een pakje boter.” John leerde Van Rappard- van Rooij kennen als een vakvrouw, die weet waarover ze praat. “Het is een goed uitziende dame, altijd tot in de puntjes verzorgd. Maar het allerbelangrijkste is dat ik altijd kan bouwen op haar kennis en expertise. Ze schroomt niet om met een vuist op tafel te slaan wanneer dat gewenst is en heeft een doortastend karakter. Ik denk dat dat de kern is van haar succes.” Eric kan zich vinden in de woorden van zijn collega uit de aannemerij. “Iris is uitermate professioneel, toegankelijk en gebruikt geen onnodig moeilijke taal.” Op dat laatste let Van Rappard – van Rooij bewust. “Een boodschap kan pas goed overkomen op het moment dat de ontvanger hem begrijpt. Ingewikkelde vaktermen vermijd ik dus op het moment dat ik overleg voer met cliënten. Ik wil naast ze staan en als een team opereren. Dat lukt alleen wanneer dezelfde taal wordt gesproken. Als dienstverlener moet ik dat kunnen. Dat wil niet zeggen dat er nooit discussies zijn over een te voeren strategie, aanpak of beslissing. De ruimte om te bepalen of linksom of rechtsom de beste optie is, blijft uiteraard aanwezig.” Dennis: “Iris is een keiharde tante voor de tegenpartij. Als je haar niet goed kent, ben je daar misschien door verrast. Ze ziet er lief uit en naar ons toe is ze zacht en meedenkend, maar vergis je niet; ze slijpt haar messen voor de opponent. Hard op de zaak, zacht op de persoon; dat is een goede typering.”

Persoonlijkheid niet verschuilen

Iris van Rappard – van Rooij is een allround branche advocaat, maar de aannemerij heeft een speciaal plekje in haar hart. “Ik heb een goede klik met die kerels. Het lijken stuk voor stuk stoere bikkels, maar de meesten hebben een klein hartje. Bij de zaken die ik met ze behandel komt regelmatig emotie kijken. Ze schromen niet om dat af en toe te tonen. Wat dat betreft zijn het gewoon ruwe bolsters met een blanke pit. Ik heb mij als dame ook nog nooit ongemakkelijk gevoeld in de omgang met cliënten uit de aannemerij. Ik ga gerust nog een gehaktbal met ze eten bij AC De Meern na afloop van of voorafgaand aan onderhandelingen of mee naar de Zesdaagse. Werk en plezier gaan best samen.” Dat maakt voor John, Dennis en Eric dat de afspraken op het kantoor van Van Rappard/Van Rooij B.V., gevestigd in het monumentale pand De Fabriek van Delfshaven, toch ook een aangenaam karakter hebben. “Mijn spreekkamer wordt weleens benoemd als ‘de zweetkamer’, omdat er allerlei vervelende onderwerpen besproken worden. Dat hoort bij mijn professie. Dat wil echter niet zeggen dat ik daar ook mijn persoonlijkheid achter moet verbergen. Juist niet, want dat maakt mij uniek. Door de jaren heen heeft Van Rappard/Van Rooij B.V. zich bewezen als een naam die kwaliteit, vertrouwen, traditie en vernieuwing oproept. Dat had niet gekund zonder de fijne band die ik heb opgebouwd met al mijn cliënten. Daar ben ik al mijn cliënten erkentelijk voor.”