Overig

InnovationQuarter investeert in het Capelse Barge Master

722

Tijdens de tweede editie van Aerospace meets Maritime maakte InnovationQuarter haar nieuwste investering bekend in Barge Master, een producent van drijvende platformen die deining op zee compenseert. Ineke Dezentjé Hamming, directeur FME en spreekster op dit maritieme congres, feliciteerde CEO Martijn Koppers als eerste. Het in Capelle aan den IJssel gevestigde Barge Master verwacht met deze extra financiële injectie de bouw van haar innovatieve platformen en de ontwikkeling van nieuwe toepassingen te versnellen.

Ingenieus deiningcompensatieplatform

Barge Master is actief op het gebied van ‘wave motion compensated’ platforms. Deze drijvende platforms compenseren deining, waardoor (beladen) kranen nauwelijks slingeren en er op zee veilig(er) kan worden gewerkt.

De Barge Master is de eerste drijvende oplossing die golfslag compenseert bij het plaatsen en het onderhouden van objecten in zee zoals booreilanden en windmolenparken, en bij werkzaamheden aan de zeebodem. De bodemconditie en de waterdiepte spelen geen rol bij de inzet van dit ingenieuze platform en ook de mobilisatie en installatie zijn gemakkelijk. Oplossingen als platformen op poten (hefeilanden) zijn duurder in gebruik doordat zij minder effectief inzetbaar zijn, dus ook hier ligt een groot voordeel van de inzet van dit deiningcompensatieplatform.

CEO Martijn Koppert is blij met het vertrouwen van InnovationQuarter in Barge Master en haar unieke ‘wave motion compensation’ product (voor koop en verhuur) om op zee zware lasten veilig en effectief te hanteren. “Deze financieringsronde, in navolging op de eerdere kapitaalinjectie van Parcom Capital in december 2014, stelt ons in staat onze internationale groeiambities te realiseren door te investeren in de bouw van meerdere BM T-700 platforms als ook in de verdere ontwikkeling van afgeleide concepten waaronder kranen (T40). Onze grootste Barge Master heeft een draagcapaciteit van 700 ton en het nieuw te bouwen drijvende platform wordt geschikt voor ruim 2.000 ton.”

Investeren in maritieme innovatie

Parcom Capital, de investeringsmaatschappij van Nationale Nederlanden, investeert sinds 1982 in meer dan 75 bedrijven verspreid over meerdere industrieën waaronder de maritieme industrie.

“Wij zien Barge Master als een bedrijf met een ‘game changing’ technologie voor de offshore industrie, waarin zij een bewezen marktpositie hebben”, aldus Parcom-partner Piet-Hein de Jager. “Wij verwelkomen de extra injectie van InnovationQuarter voor de verdere groeiversnelling van Barge Master.”

Als investeerder biedt InnovationQuarter durfkapitaal via haar participatiefonds voor veelbelovende Zuid-Hollandse technologiebedrijven om hun innovatieve producten naar de markt te brengen.

“Barge Master is hét voorbeeld van innovatie in Zuid-Holland”, benadrukt Francis Griep-Quint, Hoofd InnovationQuarter Capital. “Een hightechproduct met Shell als ‘launching customer’ in een sector die zeer goed vertegenwoordigd is in onze regio. Het uitstekende management én de financiële backing van Parcom en voormalig directeur-grootaandeelhouder van transportbedrijf Mammoet Frans van Seumeren maakt dat wij trots zijn op onze bijdrage aan het versnellen van het succes van Barge Master.”

Het contact met Barge Master werd gelegd via het netwerk van Maritime Delta, organisator van het congres Aerospace meets Maritime waar InnovationQuarter de investering in Barge Master met de overhandiging van een plaquette heeft bekrachtigd.