Overig

Investeer in bedrijven uit de regio!

758

Rotterdam is momenteel een veelbesproken stad, nationaal en internationaal. Ron Voskuilen, directeur Rotterdam Partners, is pas tevreden als hij dit gegeven terug ziet in de jaarlijkse rapportage. Wat 2014 betreft,  zien de cijfers er zeer hoopvol uit.

Het voormalige RIA (Rotterdam Investment Agency), ging vorig jaar als gevolg van een fusie op in Rotterdam Partners. De vasthoudendheid om (internationale) bedrijven naar Rotterdam te halen is absoluut niet verdwenen. Het doel is om bedrijven naar de regio te halen en gevestigde bedrijven hier te houden. Rotterdam Partners International Trade & Investment was in 2014 actief betrokken bij 40 projecten, waarvan in 32 gevallen de buitenlandse investeerders bevestigd hebben dat ze zich daadwerkelijk in Rotterdam gaan vestigen. De komst van deze bedrijven gaat gepaard met een investering van 34,9 miljoen en 797 banen.

Het aantal hotelovernachtingen nam in 2014 toe met 18,2%, maar ook de bestedingen van (dag)toeristen en buitenlandse zakelijke bezoekers zitten in de lift.

De Rotterdamse wethouder Maarten Struijvenberg (Economie) is blij met de behaalde resultaten, net als met de nieuwe iconen van de stad: het nieuwe Centraal Station en de Markthal. Het zijn immers ook economische trekpleisters.

Struijvenberg is een fan van start ups. ‘Ze versterken ons economische imago”, vindt de wethouder. Niet zo lang geleden deed hij een oproep aan gevestigde ondernemers om zogenoemde ‘Angel Investors’ te worden, wat inhoudt dat ze investeren in nieuwe initiatieven. Hij meldde trots dat Cees de Bruin, voorzitter van de Raad van Toezicht van Rotterdam Partner, één van de mensen was die aan dit verzoek gehoor had gegeven.

Wat hem beweegt dit te doen? “Ach, ik doe dit al jaren. Niks engelachtigs aan. Ik wil gewoon geld verdienen.” Na dit verfrissend eerlijke antwoord riep hij investeerders op om geld te pompen in bedrijven of start ups uit de eigen regio. Heel veel geld, bijvoorbeeld van pensioenverzekeraars, wordt geïnvesteerd in winkelcentra in de VS. Volgens De Bruin heel jammer, want dit geld kan ook in een bedrijf als Van Oord gestoken worden. Zelf heeft hij het Rotterdamse bedrijf AND van de financiële ondergang gered door er in te investeren. Bij een eventuele investering kijkt hij naar de langere termijn. Is dit bedrijf er over 20 jaar nog?

De Bruin vindt dat het beter moet kunnen gaan in Rotterdam. “Kijk ook naar de volgende generatie. We mogen geen puinbak voor onze kleinkinderen achterlaten.”

De presentatie van de jaarcijfers van Rotterdam Partners was druk bezocht, zoals door de oud-wethouders Jeannette Baljeu, nu gemeenteraadslid (VVD), en Hans Vervat. Volgens Baljeu is het in Rotterdam, ondanks de crisis, toch goed gegaan. Nu zelfs nog beter. Ondernemers die elkaar ondersteunen, is volgens Baljeu echt Rotterdams. Ze denkt dat Rotterdam Partners hier een rol in kan spelen. Hans Vervat ziet ook wel wat in het idee van Cees de Bruin. Verder vindt hij dat Rotterdam meer moet doen met het feit dat het Erasmus MC tot de top van de wereld behoort.