Overig

‘Je moet op tijd het gaatje vinden om verder te groeien’

848

Dennis en Erik Noordzij groeiden op zoals broers in een ondernemersfamilie. In 2009 namen zij samen autoverhuurbedrijf AIL over van de vorige eigenaar. Ze werken al jaren met ‘alles wat op wielen rijdt’ en hebben een laadbak vol ervaring. Maar wat je volgens deze ras ondernemers echt nodig hebt is de drive om steeds iets nieuws te proberen.

“Bij AIL verhuren en leasen we lichte bedrijfswagens en dan met name alles buiten de standaard wagens, dus helemaal aangepast op de specifieke wensen en werkzaamheden.

Kijk een standaard truck met laadbak kun je wel kopen of leasen, maar iets met een kraantje erop wordt al lastiger. Wij kunnen dat kraantje er wel op maken. Zo hebben we voor een grote klant een compleet voertuig op maat gemaakt, waar vaten achterop kunnen staan met een looppad in het midden en ook nog een kraan erop. De petrochemie is onze specialisatie.

Een tijdje geleden hingen bij sommige klanten de leasecontracten als een molensteen om de nek. Een gevolg van de crisis. We denken dan met de klant mee en hebben variabel leasen geïntroduceerd. Dan begint de klant met een iets hoger tarief, maar bij langer leasen betaal je aan het einde van de rit toch een normaal leasetarief. Verder houden wij onze wagens langer op de weg, wat aantrekkelijk is voor de klant, omdat dan het leasebedrag per maand lager is. En het voordeel voor ons is dat we de auto’s die terugkomen uit de lease weer kunnen inzetten voor de verhuur.

Ondernemen doe je nooit op de automatische piloot. Een bedrijf moet in ontwikkeling blijven. Je moet constant schakelen. Maar je hebt weleens periodes dat het even niet lukt. Dan moet je het gaatje zien te vinden om weer verder te groeien. Het eerste wat je jezelf dan moet afvragen is: kan ik iets aan mijn kosten doen? En daarna moet je commerciële slagkracht tonen. Op die momenten halen we het meeste uit ons netwerk. Soms wordt het echt heel lastig. Jaren geleden heb ik thuis weleens voor het raam gestaan en mezelf afgevraagd of ik er het jaar erop nog zou wonen. Dat zou nu niet zo snel meer gebeuren. Maar je moet wel altijd nieuwe dingen blijven proberen, die drive moet er altijd zijn.

Als ondernemer moet je niet alles zelf willen doen. Daarom verzorgt DRV de jaarcijfers en de loonadministratie. Dat doen ze al sinds de overname van AIL in 2009. Daarnaast geeft DRV advies, zoals bij de overname van Van der Sluis Autoverhuur twee jaar geleden. Als ondernemer moet je vaak risico’s nemen. DRV kijkt dan met je mee en zorgt ervoor dat het een goed gecalculeerd risico is. Dat is een heel geruststellende gedachte, al komt de wijsheid altijd achteraf. Voor dat stukje risico kun je niemand inhuren. Of mijn vrouw er ook zo over denkt? Als zij er niet achter stond, kon ik niet ondernemen. Want als de twijfels al beginnen aan de keukentafel, dan moet je het niet doen.”

Wilt u meer weten over AIL? Kijk op www.ailautoverhuur.nl.

DRV Accountants & Adviseurs heeft elf vestigingen in Zuidwest-Nederland, waarvan vier in Zuid-Holland: Rotterdam, Hellevoetsluis, Oud-Beijerland en Sliedrecht.