Overig

Lansigt richt samen met ondernemers de blik op de toekomst

626

Uiteraard verwerkt Lansigt Accountants en Belastingadviseurs administraties op vakkundige en professionele wijze en besteden zij veel zorg aan het samenstellen en controleren van jaarrekeningen. Maar omdat automatisering hierin steeds meer de overhand neemt is het lastig om op dat vlak uit te blinken. “Het standaardwerk kan iedereen bieden, maar wij onderscheiden ons door naast de ondernemer te staan en ze uit te dagen en op kansen en valkuilen te wijzen. Bijvoorbeeld als het gaat om bedrijfsopvolging binnen familiebedrijven,” vertelt partner Sjaak Lagerwerf. “Dat is een vak apart.”

De organisatie van Lansigt kent een platte structuur. De directie bestaat uit acht partners en er zijn bij de vestigingen in Ridderkerk, Alphen aan den Rijn en Gouda zo’n 120 medewerkers in dienst. In 2003 nam Lagerwerf samen met Piet Noteboom het Ridderkerkse kantoor De Graaf + Plaisier over. In 2013 is Lansigt gefuseerd met De Graaf + Plaisier. Een jaar later volgde nog een samenvoeging met het Goudse kantoor Begeer accountants & belastingadviseurs. Ons dienstenpakket en bijbehorende expertise is door de fusies van de afgelopen jaren alleen maar uitgebreider geworden.” Ook als het aankomt op familiebedrijven, want op dat gebied mag Lansigt gerust een expert worden genoemd. “Daarbij treden wij op als sparringpartner van onze relaties. Familiebedrijven kennen een aparte dynamiek. De banden zijn onderling veel nauwer dan bij andere organisaties. Dat vergt van onze kant daarom een andere benadering. Bij Lansigt gaan we bij voorkeur voor langdurige relaties met klanten. Wanneer een directeur-eigenaar de 50 jaar nadert, brengen wij het onderwerp ‘opvolging’ vaak al ter sprake. De eerste reactie is dan vaak: ‘joh, mijn zoon of dochter moet nog beginnen met studeren. Ik ben daar nu totaal niet mee bezig.’ Toch is het belangrijk om dit thema in een vroeg stadium aan te snijden. Het is de beste manier om latere problemen te ondervangen. Het is namelijk niet meer zo vanzelfsprekend als vroeger dat één van de kinderen er voor kiest om in de voetsporen van zijn of haar ouders te treden. En als de knoop is doorgehakt om het wel te doen, gaat het ook niet altijd naar wens. Licht chargerend kan ik zeggen dat de eerste generatie een bedrijf opbouwt, de tweede generatie uitbreiding realiseert en de derde generatie geboren is met een gouden lepel in de mond, hetgeen negatief voor het bedrijf kan uitpakken. Dat heeft alles te maken met intrinsieke motivatie. Wanneer die er niet is, houdt het al op. Zonder bevlogenheid, leergierigheid en enthousiasme is er geen kans van slagen.”  Wanneer er geen (geschikte) opvolger is, helpt Lansigt wanneer het bedrijf de markt op moet. “Het verkoopgereed maken van een bedrijf is meestal een proces van een aantal jaren, waar we samen met de klant naartoe werken. De grootste valkuilen binnen familiebedrijven zijn een slechte voorbereiding op een overname en dat de directeur-eigenaar ineens op een leeftijd is dat de jaren gaan tellen en er niemand klaarstaat voor opvolging. Dat willen wij ondervangen door continu samen naar de toekomst te kijken. We willen stimuleren, inspireren en discussies op gang brengen.” Dat is ook wat klanten verwachten, vertelt Lagerwerf. “Ze willen juist uitgedaagd en geconfronteerd worden. Dat levert meer op dan alleen maar ‘ja’ knikken. In overleg een plan uitwerken en daar naartoe werken; dat is wat wij als sparringpartner willen. ‘De toekomst in beeld’ is niet voor niets ons motto.”

Expert in verschillende deelgebieden

Vanwege de branchekennis binnen Lansigt wordt dezelfde taal als de ondernemer gesproken. “Wij zijn gespecialiseerd in het MKB en expert in verschillende deelgebieden, zoals de binnenvaart, wegtransport, grafische branche en agrarische sector. Het zijn specifieke werelden, waarbij bekendheid met de business een vereiste is. Iedere medewerker heeft wel een specifiek kennisgebied. Zelf richt ik mij met name op de scheepvaartbranche.” De kracht van Lansigt is dat het geen standaard accountantskantoor is, aldus Lagerwerf. “We willen het traditionele denken doorbreken en met klanten juist vooruit kijken. Als middelgroot kantoor zijn we bovendien klein genoeg om de menselijke maat altijd centraal te stellen en groot genoeg om altijd de beste kwaliteit te leveren.” Lansigt is ook vooruitstrevend als het aankomt op IT. Bedrijven ondersteunen om met behulp van ICT hun administratieve en bedrijfsprocessen te optimaliseren heeft al voor velen tijdswinst en gemak opgeleverd. “Wij adviseren ze bij de keuze en aanschaf van het financiële pakket dat het beste bij hun bedrijfsvoering past. In dit verband voeren wij het innovatieve label: E-verbinding. De mogelijkheden zijn eindeloos. Niet alle klanten weten dat wij deze dienstverlening ook bieden. Hetzelfde geldt voor zaken als een testament en huwelijkse voorwaarden. Voor zulke kwesties is Lansigt er eveneens.” Lagerwerf is zelf ook estate-planner. “Voor klanten is de stap naar een notaris vaak groot. Daarom ervaren zij het als prettig wanneer wij die kennis ook hebben. We kennen elkaar immers vaak door en door, schromen niet om complexe materie aan de orde te stellen en praten niet in ingewikkelde vaktermen. Pas wanneer alle wensen door ons in kaart zijn gebracht in een concept, komt de notaris ten tonele. Het is dan vaak alleen nog een kwestie van tekenen.” Lansigt is van alle markten thuis. Onder de naam Audit en Co worden bijvoorbeeld ook controles uitgevoerd bij klanten van kleinere accountantskantoren die deze wettelijke controles niet kunnen of mogen uitvoeren. “In alles wat wij doen staat hoogwaardige dienstverlening voorop. Lansigt wil gefaseerd groeien. Een nieuwe overname sluit ik in de nabije toekomst dan ook zeker niet uit.”