Overig

Lansigt ziet de dingen anders

777

 

Lansigt accountants en belastingadviseurs is stilaan een begrip aan het worden in de regio. Het in Ridderkerk gevestigde kantoor is van oudsher specialist in de sector transport en logistiek, oorspronkelijk onder de naam De Graaf + Plaisier.

Eerst een stukje geschiedenis. Begin jaren tachtig werd het kantoor opgericht door Toon de Graaf en Jan Plaisier. In 2003 is De Graaf + Plaisier voortgezet door Sjaak Lagerwerf en Piet Noteboom. In 2008 trad ook Jan Gouw toe als vennoot. Op 1 januari vorig jaar is De Graaf + Plaisier gefuseerd met Lansigt. Sjaak Lagerwerf en Piet Noteboom lichten toe waar Lansigt voor staat. “Wij behoren tot één van de grotere kantoren in Zuid-Holland,” zo steekt Piet Noteboom van wal. “ We hebben met name een uitgebreide expertise opgebouwd in de scheepvaartbranche en in de transportsector. Daar staan we ook om bekend.” Lansigt heeft vestigingen in Ridderkerk, Gouda en Alphen aan den Rijn. De organisatie bestaat uit zo’n 110 medewerkers die een breed dienstenpakket aanbieden. Eén van die diensten is Business Valuation. Piet Noteboom is Business Valuator, wat inhoudt dat hij is afgestudeerd op het terrein van waardebepaling van ondernemingen en van belangen in bedrijven. “Ik waardeer en ben ook betrokken bij aan- en verkoop van bedrijven. Daaronder ook veel transportbedrijven want die zijn die hier in de regio nogal ruim vertegenwoordigd. Business Valuation is een van die diensten waarmee wij ons onderscheiden.”

Wielen en water
Ook Sjaak Lagerwerf heeft zijn specialiteit. Hij bemoeit zich vooral met de scheepvaartbranche. “Bij mijn eerste werkgever maakte ik kennis met de binnenvaart. Daar heb ik mijn voorliefde voor de scheepvaart opgedaan. Toen ik bij De Graaf + Plaisier begon, was mijn eerste klant de Mercurius Group in Zwijndrecht. Toen nog een klein bedrijf met slechts een paar schepen en een klein aantal medewerkers. Dat is uitgegroeid tot een bloeiende, internationaal opererende scheepvaartonderneming. Ik ben als het ware met ze meegegroeid. Wij zijn dus bekend in de wereld van ‘wielen en water’ en dat is een pré bij onze dienstverlening. Het zijn specifieke werelden, waar bekendheid met de business een vereiste is. Ondernemers verwachten dat ook gewoon van ons en dat is niet meer dan terecht.” Het kantoor kent ook een IT-poot. Noteboom: “Wij ondersteunen bedrijven om met behulp van ICT hun administratieve en bedrijfsprocessen te optimaliseren. Wij adviseren ze bij de keuze en aanschaf van het financiële pakket dat het beste bij hun bedrijfsvoering past. Wij hebben veel kennis in huis op het gebied van financiële software, data analyse, management informatie, document- en informatie management.” Deze vorm van dienstverlening is regelmatig doorslaggevend bij de acquisitie van nieuwe klanten. Sjaak Lagerwerf: “Een potentiële klant deed nog veel handmatig invoerwerk en wist aanvankelijk niet dat wij hem daar met IT-oplossingen in konden ondersteunen. Toen we de mogelijkheden bespraken, was de zaak snel beslist. Het scheelt hem veel werk en dus tijd, en het proces verloopt efficiënter.”

Sparringpartner
De Ridderkerkse vestiging heeft een grote controlepraktijk. Het kantoor is gespecialiseerd in de wettelijke controle van jaarrekeningen van vooral grotere bedrijven. Hiervoor beschikt het over een WTA-vergunning (Wet Toezicht Accountantsorganisaties). Onder de naam Audit en Co worden bovendien controles uitgevoerd bij klanten van kleinere accountantskantoren die deze wettelijke controles niet kunnen of mogen uitvoeren. Natuurlijk schuwt Lansigt het ‘standaardwerk’ niet, maar de – financiële – wereld verandert snel en daarom ligt de focus op maatwerk in advisering. Sjaak Lagerwerf: “We gaan steeds meer richting hoogwaardige dienstverlening, of dienstverrijking zoals wij dit intern ook wel noemen. Het standaardwerk blijft natuurlijk nodig voor onze relaties en dat doen we ook met veel plezier, maar automatisering gaat hierin steeds meer de overhand nemen. Als sparringpartner van onze relaties verwachten zij van ons dat we verder gaan dan de standaarddienstverlening. Met die bedrijfsfilosofie hebben we een goede reputatie opgebouwd, wat weer goed is voor onze klantenbinding. Om ons te blijven onderscheiden, hebben wij een aantal kernsectoren benoemd, waarin wij hoogwaardige kennis kunnen aanbieden. Die kernsectoren zijn: transport en logistiek, agri-food, groothandel en uitzendbureaus. In transport en logistiek en agri-food zijn wij als kantoor Ridderkerk traditioneel al sterk. Niet zo verwonderlijk, want wij zijn midden in het gebied gevestigd waar deze sectoren ruim vertegenwoordigd zijn. Om onze dienstverlening state-to-the-art te kunnen houden, is het zaak om mee te gaan in nieuwe ontwikkelingen en dat niet alleen, we willen daarin zelfs voorop lopen. Een belangrijk onderscheidend kenmerk van ons is dat wij persoonlijkheid, deskundigheid en betrokkenheid combineren met de meest actuele audit-tools en software op accountants- en belastinggebied.”

11