Overig

Leerlingen helpen bedrijven bezuinigen met milieubarometer

716

Tien leerlingen van CSG De Lage Waard en het Willem de Zwijgercollege helpen dertien bedrijven in Papendrecht met de milieubarometer hun milieuprestaties te verbeteren en hun kosten te verlagen.

In 2012 bood de gemeente Papendrecht de milieubarometer aan ondernemers in Papendrecht aan. Dit online meetinstrument toont in één oogopslag de milieuprestaties en milieukosten van hun bedrijf. Wel kost het verzamelen van de benodigde bedrijfsgegevens enige tijd. Om ondernemers daarbij te helpen wordt inmiddels voor de derde keer de hulp van leerlingen van het voortgezet onderwijs ingeschakeld.

Op weg

De leerlingen doen het derde jaar VMBO-t en zijn geïnteresseerd in bedrijfskunde, facilitair management, techniek of milieu. Ze kregen een toelichting op de milieubarometer en oefenden er mee. Eind maart gaf wethouder duurzaamheid Joke Reuwer-Verheij vervolgens het officiële startsein voor de ‘milieubarometer-stage’ en gingen de leerlingen naar Dixi Sanitary Services BV, Nederlof Makelaardij, De Fruitheerlijkheid, Yulius, Scheepswerf Slob, Tennisvereniging Oostpolder Papendrecht, Kinderboerderij Papenhoeve, Sportcentrum Papendrecht, de gemeente Papendrecht, Opelcentrale Papendrecht, parkeergarage Overtoom, parkeergarage De Meent en de gemeentewerf. De stagiaires leren tijdens hun rondgang ook meer over de werkzaamheden van de bedrijven en organisaties.

Prijs

Begin dit jaar ontving wethouder Reuwer-Verheij uit handen van Tweede Kamerlid Van Veldhoven de Duurzaamheidsprijs Zuid-Holland 2015 voor de milieubarometer. De prijs is bedoeld om aandacht te vragen voor bijzondere initiatieven op het gebied van duurzaamheid. De jury vond een sterk punt van de barometer dat onderwijs en bedrijfsleven samen werken aan duurzaamheid. Dat leidt met tips en verbeterpunten niet alleen tot concrete besparing van energie en grondstoffen, maar ook tot bewustwording over duurzaamheid bij bedrijven en leerlingen. Daarnaast helpt de milieubarometer kleine bedrijven over de drempel om extra werk te maken van duurzaamheid.