Dienstverlening

Leerwerkplaatsen:onderwijs buiten de muren van het klaslokaal

141
Frans bij column Albeda

Een student moet tegenwoordig naast beroepsvaardigheden ook kennis hebben van vaardigheden zoals ondernemerschap, flexibel zijn en goed kunnen communiceren. Daar vraagt de maatschappij om, maar ook het werkveld. In de visie op onderwijs van Albeda stellen wij dat het leren van een vak en het verkrijgen van de juiste vaardigheden in de context van het beroep moet plaatsvinden.

Om dit te realiseren hebben we leerwerkplaatsen geïntroduceerd. Dit zijn plekken binnen of buiten de school waar studenten, docenten en medewerkers uit een bedrijf/instelling resultaten boeken en daarvan leren. Dat gaat verder dan de reguliere stages en laat de muren van het klaslokaal vervagen.

De ethiek van het beroep en de regels die gelden op de leerwerkplaats worden ingezet om normbesef, verantwoordelijkheid en zelfstandigheid van de student te ontwikkelen in relatie tot collega’s, het bedrijf en de gemeenschap. Dat is winst voor iedereen.

Een voorbeeld van een leerwerkplaats in de school is Albeda@Work: een uitzendbureau van Randstad en het Albeda. De samenwerking is ontstaan uit de ambitie om een leerwerkplaats op te zetten voor de economische opleidingen, die goed aansluit op de Rotterdamse arbeidsmarkt. Het is een uitzendbureau voor en door studenten samen met mensen van Randstad die zich bezighouden met het werven van studenten voor een vakantiebaantje en het leggen van contacten met bedrijven om opdrachten binnen te halen. De studenten voeren van A tot Z het uitzendwerk uit op het gebied van acquisitie, matching, contractbeheer en financiële afwikkeling.

Kijken we buiten de school dan is de leerwerkplaats op de Wilhelminapier, gevestigd in het Nieuwe Luxor Theater, een mooi voorbeeld. Samen met het bedrijfsleven – Cruise Port Rotterdam, Gemeente Rotterdam, Nederlands Fotomuseum, Port of Rotterdam en Luxor Theater Rotterdam is deze leerwerkplaats opgezet voor bedrijven, bewoners en bezoekers van de Wilhelminapier. Door studenten van het Travel & Leisure College en het College Economie & Ondernemen worden verschillende activiteiten georganiseerd. Zoals het verzorgen van presentaties aan cruisepassagiers/ toeristen over de stad Rotterdam in verschillende talen.

Mooie voorbeelden van samenwerking tussen onderwijs, bedrijven en instellingen.