Overig

Lodder Sfeermakers brengt sfeer in nieuwe pand bij Unity’99

756

ROTTERDAM – Vanuit de lounge met uitzicht op de hal van Unity’99 in de Rotterdamse wijk Zevenkamp straalt de trots van het gezicht van Wil van Daalen. Zijn zoon Patrick is beneden bezig met een groep jeugdige autisten, die op een specifieke manier karateles krijgen van de voormalige nationaal kampioen.  De hal is prachtig ingedeeld en alles lijkt voor vader en zoon Van Daalen op deze nieuwe locatie bij elkaar te komen. “Dit hadden we in ons hoofd en het is precies zo geworden. Natuurlijk dit alles bij elkaar heeft tien jaar geduurd, maar het realiseren van sommige dromen duurt nu eenmaal iets langer dan andere,” aldus Patrick van Daalen glimlachend na afloop van zijn les. “De droom is uitgekomen, dat is het belangrijkste. Het realiseren van doelen of prestaties begint vaak met dromen.” Wil van Daalen neemt het gesprek weer over. “En zie wat er van is gekomen. Wees nou eerlijk.”

Wil van Daalen zou het liefst rondleidingen verzorgen in het pand op het bedrijventerrein pal naast de A20 tussen Gouda en Rotterdam. De man die karate eet, drinkt en ademt laat in de kleedkamer de douches zien alsof de doos van Pandora zich zojuist voor hem heeft geopend. Vol trots loopt hij langs de muurschildering in de hal en de wand met alle sponsoren. “We worden hier serieus genomen. De hal heeft ons als Unity’99 ook in zakelijk opzicht naar een ander niveau getild.” Via de trap naar boven, legt Van Daalen bij de lounge uit dat het woord kantine verboden is. “We wilden in dit pand een sfeer creëren en dat lijkt mij aardig gelukt. Dus geen recht-toe-recht-aan kantine met tafels en stoelen. Maar een soort huiskamer met banken en tafel en krukken van steigerhout. We wilden sfeer en daarom ook geen bar waar drank en eten wordt verkocht. Mensen moeten hier graag komen en zich prettig voelen. Mag ik zeggen dat we daar in geslaagd zijn?”

Van Daalen zegt het op een manier dat hij geen tegenspraak duldt. Maar zijn inschatting is de juiste. De lounge wordt bevolkt door ouders en kinderen in afwachting van het einde van de les of het begin van de volgende. De meubelen zijn door bemiddeling van Rotterdam Topsport geleverd door Lodder Sfeermakers.  “Onze naam zegt het feitelijk al,” lacht Bas Lodder bescheiden. “Wij zijn in de loop der jaren van bloemen, planten en tuinen feitelijk steeds meer opgeschoven naar de aankleding van beurzen en evenementen. We hebben inmiddels dus wel gevoel wat we met een ruimte kunnen. Wij zijn geen binnenhuisarchitecten, maar voelen wel aan hoe we sfeer in een ruimte kunnen brengen. Dat doen we bijvoorbeeld bij het ABN Amro World Tennis Tournament en op eigen evenementen als de Autosalon in Ahoy Rotterdam. Toen Wil van Daalen bij ons kwam of we iets voor hem konden doen, zijn we gelijk gaan schakelen. Natuurlijk is deze lounge in oppervlakte niet te vergelijken met een beurs of een evenement. Maar dat betekent niet dat we er anders in zitten. Sterker nog, ik heb geen verstand van karate en judo, maar heb wel  gevoel bij wat Van Daalen en Van Daalen doen. Eigenlijk keer twee, want hun beide echtgenotes zijn er ook bij betrokken. Dit is geen dertien in een dozijn vereniging, maar een familiebedrijf en dat merk je aan de sfeer die er heerst. Ik ben blij dat wij als Lodder Sfeermakers daar iets aan toe hebben kunnen voegen.”

Patrick en Wil van Daalen knikken instemmend. “Ik weet nog dat Patrick noodgedwongen moest stoppen met karate als wedstrijdsport door een blessure aan zijn hiel en enkel. Carrière over en uit en het noodgedwongen begin van een nieuw leven. Wat volgde waren twaalf ambachten en dertien ongelukken. Totdat hij zei dat hij zijn kennis over karate over wilde  dragen. Hij begon met acht leerlingen in sporthal Zevenkamp en nu tien jaar later hebben we een eigen hal met 650 leerlingen. We wilden graag in deze wijk blijven waar alles is begonnen en zijn geholpen door Perry Gerrese, de vader van Nick Gerrese. Die kwam met dit pand en vervolgens is alles in een stroomversnelling geraakt. En wat je ziet is dat iedereen je opeens anders bekijkt,” aldus Wil van Daalen. Zijn zoon voegt zich tussen twee trainingen door weer even bij het gesprek. “Unity’99 is geen club meer in een achterafzaaltje, maar een vereniging met karate voor topsporters, breedtesporters en zelfs autisten. Buiten onze succesvolle karate-afdeling hebben we inmiddels een veel breder lesaanbod, waarmee we een zeer belangrijke maatschappelijke rol invullen. We bieden onder andere de gevestigde sporten als judo en jiu jitsu maar met name de projecten als Ladies Empowered en  Pestkop Proof zijn een groot succes. Wij zijn één van de eerste in Rotterdam die het in Amerika reeds bekende Crossfit  aanbieden en daarmee een nieuwe doelgroep bereiken.

Unity’99 werkt samen met Rotterdam Sportsupport, buurtwerk, Rotterdam Topsport en het Oranjefonds. “We zijn actief in de wijken Alexander en IJsselmonde en hebben sponsoren als de Rabobank en nog een tiental andere bedrijven. Op de vraag of het goed gaat, kan ik alleen maar zeggen dat er heel hard wordt gewerkt en soms misschien wel eens te hard. Maar wie klaagt daar nu over als zijn droom uitkomt.”

Wilt u volledig op de hoogte blijven over alle topsport in Rotterdam? Volg Rotterdam Topsport dan via:

@RdamTopsport
Facebook.com/RotterdamTopsport