Overig

“Losers hebben een excuus en winnaars hebben een plan“

5454

Nog altijd is Michel Perridon een drukbezet man, maar de grondlegger van Trust International is niet meer 24 uur per dag met zijn succesvolle bedrijf bezig. Hij probeert wat meer afstand te nemen en sinds 1 januari jongstleden is hij geen CEO meer. De Rotterdammer en autoliefhebber maakte bewust de keuze om niet langer altijd in de hoogste versnelling te leven.

Even wat feiten op een rij: Trust International is fabrikant van computeraccessoires en komt in mei met tablets op de markt, waarbij gekozen is voor een Android-besturingssysteem. Het bedrijf is actief in 40 Europese landen en heeft enige tijd geleden een vestiging geopend in Sao Paulo, om daar vanuit de Zuid-Amerikaanse markt te veroveren. Een handleiding bij een Trust-product komt in 22 talen. In 1988 zette Perridon Trust op en de bijna 25 jaar vol successen en hard werken hebben hem geen windeieren gelegd.

“Als je ambitieus bezig bent met een goed plan en je houdt beide benen op de grond, dan heeft je droom altijd meer kans van slagen. Ik zeg altijd: ‘Losers hebben een excuus en winnaars hebben een plan.’ Daar ben ik altijd aan vast blijven houden. Dus zo bekeken had ik best kunnen bevroeden dat Trust zo’n vlucht zou nemen en is uitgegroeid tot wat het nu is.” Kansen en mogelijkheden ontdekken is inherent verbonden aan ondernemerschap. Het heeft Trust veel gebracht, maar ook zij stonden soms voor verrassingen. “Dat tabletten in zo’n korte tijd voor veel consumenten onmisbaar zouden worden, had ik niet verwacht. Die ontwikkeling is gigantisch snel gegaan. Trust heeft moeten bijschakelen om niet achterop te raken bij de ontwikkeling van accessoires voor tablets. Maar het is gelukt. Gelukkig zijn er steeds meer alternatieven voor Apple. Wij hebben best wel moeite met dat merk, vanwege het gesloten systeem dat zij gebruiken. Dat is natuurlijk geniaal bedacht van Steve Jobs, maar gelukkig zijn er nu goede alternatieven. En die zijn zo goed, dat Trust besloten heeft om een eigen lijn tablets te ontwikkelen. Die introduceren we in mei.”

De kern van succesvol ondernemerschap is volgens Perridon om als eindverantwoordelijke als een helikopter boven je onderneming te hangen. “Binnen alle geledingen van het bedrijf moet je overzicht hebben. Met een capabel team mensen om je heen, blijft dat te behappen. Een goed informatiesysteem is binnen Trust eveneens van groot belang. Wij werken met een applicatie van Microsoft Business Solutions, waarmee ik met één druk op de knop kan ik zien hoe we er in een bepaald land voorstaan. Het is belangrijk om als ondernemer te weten waar je mee bezig bent. Net als regelmaat. Ik krijg bijvoorbeeld de geconsolideerde maandcijfers altijd op de zesde werkdag van de daaropvolgende maand rond een uur of vijf binnen. Dat zorgt voor rust.” Gevraagd naar een collega-ondernemer waar Perridon veel respect voor heeft, valt als eerste de naam Michael Dell, de oprichter van computergigant Dell. Hij begon een computerbedrijfje in zijn kamer, PC’s Limited. Het werd zo’n succes dat hij, met een lening van zijn grootouders, op 19-jarige leeftijd stopte met zijn opleiding geneeskunde om aan Dell Computer Corporation te werken. “Wat hij heeft neergezet, is fenomenaal. Zijn verhaal spreekt me erg aan. Maar toch staat Steve Jobs voor mij op eenzame hoogte. Hij was niet de meest makkelijke persoon, maar om te bereiken wat hij heeft bereikt, kon dat ook niet anders. Je moet je als ondernemer regelmatig hard opstellen en eigenwijs zijn. Met ‘being nice’ alleen red je het niet.”

In Nederland haalt Trust maar acht procent van de totale omzet. “Ik had eigenlijk liever Amerikaan willen zijn. Zo’n gigantische thuismarkt had ik graag willen hebben.” Maar Perridon’s wieg stond in Rotterdam en daarom trok hij met zijn bedrijf al snel de grens over. “Binnen Europa zijn er grote verschillen. In veel landen zijn consumenten door de crisis terughoudend. Niet alleen in Nederland, maar zeker ook in Zuid-Europa. Bijvoorbeeld in Italië, waar we marktleider zijn. In Scandinavië daarentegen gaat het juist weer heel goed.” Het is een uitdaging om ervoor te zorgen dat de kieskeurige consument uiteindelijk een Trust-product verkiest boven een artikel van een concurrerend bedrijf, maar Perridon schrijft met Trust sinds de oprichting zwarte cijfers en heeft naar eigen zeggen wel voor hetere vuren gestaan. “Aan het begin van het digitale camera-tijdperk hebben wij miljoenen digitale camera’s verkocht. Tot op een gegeven moment Japanse ondernemingen als Nikon en Canon de markt overnamen. Dat gaf ons weer een boost om andere producten te innoveren en nieuwe markten aan te boren. Het is een constant proces. We zijn met 100.000 pixel-camera’s begonnen, inmiddels is 12 miljoen niets bijzonders meer.”

In de snelle wereld van Trust vindt Perridon steeds beter zijn rustpunten. Hij heeft een onderkomen in Crans Montana in Zwitserland en omdat het concept ‘apres-ski’ daar vrijwel geen bekendheid genoot, besloot hij er zelf een bar-restaurant te openen. De naam? Zerodix, wat 010 betekent. Een kwinkslag naar Rotterdam. Een bezoek staat volgens Perridon garant voor een gezellige feestavond. Ook de locals waarderen het initiatief. “Zerodix is een voorbeeld van één van de leuke dingen die je kan doen als je als ondernemer succesvol bent. Hoe ouder ik word, des te meer waarde ik er aan hecht om in mijn vrije tijd te genieten van het leven en alle successen. Uiteindelijk heb je heel lang hard gewerkt en veel verdiend, om er uiteindelijk leuke dingen mee te doen. De laatste vijf, zes jaar heb ik er bewust voor gekozen om me niet meer helemaal op te laten zuigen door het bedrijf. Sindsdien ligt ook twaalf procent van de aandelen bij het management. Dat maakt ze nog meer betrokken.” Het steeds meer loslaten van Trust kost Perridon weinig moeite. “Als je niet kan delen, kan je ook niet vermenigvuldigen. Trust blijft altijd een onderdeel van mijn leven, maar ik neem meer afstand. Ik ben blij dat ik het bedrijf nooit heb verkocht. Als ondernemer ben je ook vaak eenzaam. Bij tegenslag of een lastige fase dacht ik soms : ‘gadverdamme, ik ben er helemaal klaar mee.’  Dat zal voor elke ondernemer herkenbaar zijn. Maar zo’n periode was bij mij altijd snel weer voorbij.” Als voorzitter van de Raad van Commissarissen en niet langer als CEO is Perridon niet meer bij het dagelijkse proces betrokken. Meer tijd voor leuke hobby’s dus. Golfen, jagen en rallyrijden zijn er een paar. En natuurlijk Feyenoord. Over het beleid is hij tevreden. “Ik vind dat Martin van Geel het goed doet. Er is nog steeds geen positief eigen vermogen, maar als ze volgend seizoen Europees voetbal spelen en één of meer spelers weten te verkopen, kom je wel in de buurt. Ik ben nog steeds investeerder, maar bovenal supporter.”

Met de sponsoring van Formule 1 is Perridon gestopt. “Het heeft Trust veel naamsbekendheid opgeleverd, maar na een paar jaar wilde ik weer verder. Het is bovendien jammer dat Jos Verstappen zich zo heeft laten gaan. Ik heb hem zes, zeven jaar gesponsord en het was een

Nederlandse held, maar tegenwoordig komt hij alleen nog maar negatief in het nieuws. Hij beschikte over zoveel talent, maar kampte met een gemankeerde instelling. Het Formule 1-circus verplaatst zich over de gehele wereld. Dat heeft Perridon er nog mee gemeen. Jagen in Schotland, Hongarije en Polen, golfen in Portugal en Spanje en trips naar Taipei en andere steden in het Verre Oosten; hij doet het allemaal. “De ultieme rijkdom is om zelf te bepalen wat ik doe. Niets vormt een restrictie, alles kan. Ik ben in die positie, dus het zou stom zijn als ik daar niet van zou genieten, toch?”