Overig

“Mag ik een oproep doen? We zijn op zoek naar 100 vrienden”

579

De kersverse hoofdtrainer van Feyenoord, Giovanni van Bronckhorst, is al een paar jaar hoofdtrainer van een hele andere club. Sinds 2012 zijn Rotterdamse basisschool leerlingen uit groep 7 en 8 welkom bij S.V. GIO. Naar eigen zeggen van Van Bronckhorst de leukste en meest leerzame sportclub van Nederland.

S.V. GIO richt zich op het wegwerken van leerachterstanden in de Regio Rijnmond.

“Al tijdens mijn carrière als voetballer wist ik dat ik iets terug wilde doen. Ik heb zoveel moois mogen meemaken. Je kan natuurlijk alleen maar geven wat je hebt. Mijn vrouw komt uit het onderwijs en de topsport heeft mij heel veel geleerd. Toen wij hoorden dat we in Rotterdam koploper leerachterstand zijn en dat veel scholen behoefte hebben aan een aan sport gerelateerd onderwijsproject, was de keus snel gemaakt en zijn we met een heel team gaan bouwen aan S.V. GIO.”

Bij S.V. GIO krijgen kinderen uit de laatste fase van het basisonderwijs een gerichte voorzet voor de middelbare school. “Dat is nodig” zegt Van Bronckhorst. “Bijna een kwart van de kinderen dat naar het VMBO gaat hier is laaggeletterd. Dat is levensbepalend voor deze kinderen.  Bij S.V. GIO werken ze eigenlijk net als topsporters aan onderwijs- en sportdoelen, maar vooral aan zichzelf en aan hun toekomst. Samen met het bedrijfsleven in de regio willen we hun blik op de toekomst verbreden, zodat ze beter weten wat er voor ze in het verschiet ligt en wat ze leuk vinden. Zo bezoeken we met onze partner RWG Futureland en staat jaarlijks Shell Energy Lab in Ahoy op het programma”

S.V. GIO heeft op dit moment twee vestgingen. Bij voetbalclub L.M.O. (de club waar Van Bronckhorst als zevenjarige zijn carrière startte) en in De Kuip. Elk schooljaar zijn er in totaal 300 kinderen welkom. Deze kinderen komen gedurende 20 weken 1x in de week na school naar S.V. GIO voor onderwijs, sport en persoonlijke ontwikkeling. “We zijn natuurlijk geen toverschool, die bestaan niet” aldus de hoofdtrainer. “Wat magisch is, is doordat we werken met een coaching methodiek uit het betaald voetbal, dat onze kinderen leren hoe ze het maximale uit zichzelf kunnen halen. Dat slaat aan. Kinderen komen hier met de schouders omlaag binnen en lopen met opgeheven hoofd naar buiten.”

S.V. GIO is inmiddels een echte club met spelers, een supportersvereniging voor betrokken ouders en een actieve ‘Vrienden van’ afdeling. “Van onze vrienden moeten we het eigenlijk hebben” geeft hoofdtrainer Van Bronckhorst meteen toe. Mag ik een oproep doen? We zijn opzoek naar 100 vrienden. Voor 1000,- euro kunnen bedrijven, maar ook particulieren lid worden. Met elkaar bouwen we eigenlijk aan de toekomst van deze regio en we hebben elk jaar leuke activiteiten. Meer informatie via www.svgio.nl.”