Overig

Mooi weer

442

Normaal bespreek ik in deze column ontwikkelingen in het belasting- of pensioenrecht. Deze keer valt daar weinig  te melden dat voor de MKB ondernemer relevant is. Voorlopig moeten we rekening houden met de verplichte invoering van de werkkosten rekening op 1 januari 2015, ondanks tegenstand van elke organisatie die er een uitspraak over kan doen. Het is een administratief gedrocht waar alleen het grootbedrijf mee kan werken. Ondanks alle kritiek vindt Dan Haag gezichtsbehoud belangrijker dan metterdaad het MKB steunen,  ook al heeft Den Haag hier de mond van vol.

Dan maar over de economie. Hier is vast goed nieuws te vinden. Voor de economie verwachten we een (kleine) groei en het consumenten vertrouwen neemt toe. Een groei van de economie leidt normaal tot meer werkgelegenheid en toename van consumentenvertrouwen, beide blijven echter uit.

Dat de consument, ondanks het toegenomen vertrouwen, niet meer uitgeeft is logisch. Het inkomen van de Nederlander is sinds 2008 met 6% verminderd. Als je geen geld hebt, kun je het ook niet uitgeven…

De werkgelegenheid  wordt beïnvloed door de latere pensioendatum en offshoring (productie naar het buitenland brengen). Er wordt veel gesproken over bedrijven die productie terug naar Nederland halen (re-shoring), maar per saldo verdwijnt er meer werk dan er terug komt.

Daarnaast zit er nog zoveel ongebruikte capaciteit bij de bedrijven, dat een toename van de activiteit niet meteen leidt tot aanname van extra personeel of investeringen.

Wil de economie echte voortgang maken, dan moet er meer geld in de zakken van de burger komen. Ik heb een voorstel; laten we Provinciale Staten afschaffen. Het is een extra bestuurslaag die niets toevoegt, alleen honderden gedeputeerden en duizenden ambtenaren aan het werk houdt.  Het is een overblijfsel van een andere wereld.  Het plan provincies  samen te voegen gaat niet ver genoeg, afschaffen is het devies!

De werkeloosheid zal even oplopen, maar de kosten van de provincies bestaan uit meer dan alleen salarissen (denk aan de aankoop en verbouwing van het provinciehuis Utrecht van 80mln).

Heb ik dan geen enkel bemoedigend woord voor het MKB? Jazeker, ik voorspel een mooie zomer en voor het MKB, en zeker voor de Horeca  keren de kansen.

Let op mijn woorden…..