Overig

Neelie Kroes terug op studieplek

860

Op donderdag 15 mei was De Theaterschool van Hofplein Rotterdam het decor van een bijzonder evenement waarbij oud-minister van Financiën prof. dr. Johan Witteveen (92) alsnog het afscheidscollege gaf dat hij eigenlijk in 1963 had willen geven. Aansluitend volgde  de feestelijke boekpresentatie van ‘Neelie – brave meisjes schrijven zelden geschiedenis’ Eurocommissaris Neelie Kroes, een van de bekendste alumni van de Erasmus School of Economics, staat centraal in dit boek van auteur Alies Pegtel.

Het was voor de leerlingen en studenten van Hofplein  een bijzondere ervaring om – voor sommigen zelfs tussen de eindexamens door – de talloze aanwezige hoogwaardigheidsbekleders te ontmoeten in ‘hun huis’. Onder de genodigden bevonden zich o.a. de minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, Ruud Lubbers (minister van staat), Klaas Knot (president De Nederlandsche Bank) en Laura van Geest (directeur Centraal Planbureau).

Het evenement maakte deel uit van de viering van het honderdjarig bestaan van de Erasmus School of Economics en de Erasmus Universiteit Rotterdam en vond plaats in De Theaterschool van Hofplein Rotterdam. In het gebouw was vroeger de Nederlandse Economische Hogeschool (NEH) gevestigd , de rechtsvoorganger van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Het gebouw aan de Pieter de Hoochweg 222 is tegenwoordig  bekend als creatieve ontmoetingsplaats voor kinderen en jongeren. In het monumentale pand  zijn naast meerdere theaterzalen ook verschillende kunstopleidingen gevestigd, waaronder De Theaterhavo/vwo, De MBO Theaterschool en de hbo opleiding De Acteerschool Rotterdam. Kroes heeft zelf vele studie-uren in het gebouw in Rotterdam West doorgebracht.

Impact

In het academisch jaar 2013-2014 viert de Erasmus Universiteit met een uitgebreid en divers programma haar Centennial Celebrations met het thema ‘Impact’. Impact op de wetenschap, op de samenleving en op individuen. Een thema dat ook nauw aansluit bij de kernwaarden van Hofplein Rotterdam. Inmiddels is dan ook een  nauwe samenwerking ontstaan tussen de Erasmus Universiteit Rotterdam en Hofplein Rotterdam, waarbij het delen van kennisontwikkeling, creativiteit en talent centraal staat.