Overig

Opnieuw kwaliteitsimpuls voor bedrijventerrein Oosteind in Papendrecht

648

Bedrijventerrein Oosteind in Papendrecht krijgt opnieuw een kwaliteitsimpuls. Nadat enkele jaren geleden al de Ketelweg, de ontsluitingsweg van het bedrijventerrein, van nieuwe verharding, groen en een aparte fietsrijstrook werd voorzien, krijgt nu de rest van het bedrijventerrein een upgrade. Met de kwaliteitsimpuls is circa 2,2 miljoen euro gemoeid, waarvan provincie Zuid-Holland de helft betaalt.

Wethouder Richard Korteland gaf eind februari in het bijzijn van diverse ondernemers het startsein van de revitalisering. Gestart wordt in het deelgebied zuidoost, de Rosmolenweg en Gantelweg. Onder andere de wegen worden opgeknapt, het openbaar groen wordt opnieuw aangelegd en de openbare verlichting wordt vervangen door duurzame LED-verlichting. De revitalisering van het openbare gebied zorgt er onder meer voor dat het gebied aantrekkelijker wordt, dat het verkeer beter doorstroomt en dat de parkeersituatie verbetert. Verder zal de halte van de Waterbus van de Scheepvaartweg naar de Rosmolenweg bij Boskalis worden verplaatst. De hoop is dat de halte dan meer gebruikt wordt dan nu.

Wethouder Korteland: “Bedrijventerrein Oosteind behoort tot één van de beste bedrijventerreinen van Nederland. Daar zijn we trots op. We willen dat Oosteind een zeer aantrekkelijk vestigingsklimaat behoudt voor bedrijven uit de industriële en maritieme sector. Daarom hechten we als gemeente veel waarde aan de nauwe samenwerking met de ondernemers. Samen verbeteren we de kwaliteit van Oosteind en zorgen we hier voor een nog beter ondernemersklimaat.”

Bedrijventerrein Oosteind is zo’n 70 hectare en biedt naast wereldspeler Boskalis plaats aan zo’n 130 andere bedrijven, waaronder Visser & Smit Hanab, Visser & Smit Bouw, Gebr. de Koning, Van de Grijp buizen, Scheepswerf Slob, Pon-Cat, Veth propulsion, Van Sillevoldt rijst, Sonneveld bakkerijproducten en Silvo kruiden (McCormick).

Secretaris Dirk den Otter van Belangen Vereniging Oosteind is erg te spreken over de aanpak van het bedrijventerrein. “We kunnen vaststellen dat zowel de gemeente als de provincie zich ervan bewust is dat Oosteind een parel is. Maar wanneer je wilt dat een parel haar glans behoudt, dan moet ze van tijd tot tijd wel opgepoetst worden. Dat gebeurt nu. De wijze waarop de plannen vorm hebben gekregen, verdienen alle lof. De gemeente heeft ondernemers nauw betrokken bij de planvorming en later bij de uitwerking.”

Sinds de werkzaamheden aan de Ketelweg is er een intensieve samenwerking tussen de BVO en de gemeente Papendrecht, vindt Den Otter. “Dat heeft in het afgelopen jaar bijvoorbeeld ook geleid tot een breed gedragen bestemmingsplan. Voor veel bedrijven is door goed overleg tussen de gemeente en de BVO een veel gunstiger plan ontstaan, vergeleken met de eerste versie.”

De gemeente stimuleert ondernemers op Oosteind om ook op hun eigen grond maatregelen te nemen. Een succesvol voorbeeld van deze aanpak is de samenwerking tussen Boskalis en de gemeente. Het ontwerp van nieuwbouwontwikkelingen op eigen terrein van Boskalis is in samenhang met het ontwerp van de openbare ruimte ontwikkeld, waardoor de plannen esthetisch goed op elkaar aansluiten. Door het ontwerp versterken de publieke en private ambities elkaar. Hierdoor is een enorme sprong gemaakt in een kwalitatief betere uitstraling. De openbare ruimte én de inrichting van de private percelen bepalen namelijk de uitstraling van een terrein.

Door met een grote shovel een deel van de vangrail weg te nemen gaven Korteland en Den Otter het symbolische startsein voor de werkzaamheden. Den Otter ziet de toekomst van Oosteind met veel vertrouwen tegemoet. “Het Oosteind heeft mede dankzij het gemeentelijk en provinciaal beleid uitstraling. De ondernemers hebben vertrouwen in de toekomstige ontwikkelingen in Papendrecht. Er wordt door de bedrijven flink geïnvesteerd. We hoeven alleen maar ons heen te kijken en te zien wat Boskalis hier doet. Ook op andere delen van het industrieterrein worden plannen voor de toekomst ontwikkeld. Oosteind wordt alleen maar mooier en aantrekkelijker.”

Start herinrichting Bedrijventerrein Oosteind, Gemeente Papendrecht
DIGITAL CAMERA
Gemeente Papendrecht, Burgemeester en Wethouders