Overig

Rabobank Management Workshop Drechtsteden

461
Rabobank Management Workshop Drechtsteden

Kleine aanpassingen kunnen grote impact hebben. Met tal van pakkende voorbeelden vertelde spreker Ruud Veltenaar dinsdag 11 november jl. bij de Rabobank Management Workshop Drechtsteden bij het Da Vinci College in Dordrecht over ‘Shift happens: trends met impact op leven en werk’. De toehoorders kwamen van alles te weten over een veranderende wereld.
Les één was dat je belemmerende overtuigingen het best los kunt laten en dat je daarbij eerlijk moet zijn. “Stap uit je illusionaire zekerheden,” zei Veltenaar. “We kunnen alleen dingen doen in samenwerking en niet alleen. Er is de in de wereld steeds meer wederzijdse afhankelijk aan het ontstaan.”

Die wereld verandert steeds meer. Alleen al als je kijkt naar de trends in het onderwijs, volgens de spreker. Maar ook de grootste uitdagingen voor de komende tientallen jaren kwamen voorbij, zoals op het gebied van energie, klimaat, voedsel en werkgelegenheid. Hoe gaan we daarmee om? Veltenaar schetste allerlei ‘kleine puntjes’ die met elkaar verbonden kunnen worden. Om ermee om te kunnen gaan, moet je op z’n kop hangen.

“Anders kijken. Bedenk hoe je jonge mensen de ruimte kunt geven om bruggen te bouwen waar ze al overheen lopen. We moeten meer produceren met minder assets. Dat is een uitdaging, dat weet ik, maar het is goed om te kijken naar natuurlijke systemen om van te leren. Je moet je morele kompas vinden: kleine aanpassingen kunnen grote impact hebben. Eerst begrijpen, dan begrepen worden. We hoeven niet heel erg te veranderen om gigantische veranderingen teweeg te brengen.”

Bewustwording is daarbij belangrijk, volgens de spreker. “Zie de feiten onder ogen. Reflectie start met de focus op bewustzijn. Er verandert niets, tenzij we onszelf betrekken bij de keuzes die we maken.” Veltenaar haalde zogenoemde habbits aan: zoek naar bewijs, beschouwen vanuit meerdere perspectieven, herkennen van patronen en verbinden, vinden van alternatieven en bepalen van significantie. Hij sloot positief af. “Er komt een betere wereld aan! Het beste advies dat ik kan geven, is: vraag om hulp.”

Een boeiende Rabobank Management Workshop Drechtsteden, vindt fervente bezoeker Dick Klop van Verstegen Accountants en Belastingadviseurs. “Het zet me enorm aan het denken. Waar ben ik mee bezig en wil ik zo wel doorgaan? Op het gebied van werk en privé. Het gaat om de manier van leven. Ik wil bewuster met de mensen omgaan, ook met mijn collega’s op kantoor. Dat heb ik geleerd van deze workshop.” Ook Anneke Smaal van Alles Op Wielen is onder de indruk. “Geweldig! Heel interessant. Veel dingen weet je wel, maar nu wordt het duidelijk uitgelegd. Ik ga onthouden dat je meer naar mensen toe gericht moet zijn in plaats van naar jezelf.”