Overig

Regionale datacenters onderbelicht

513

Datacenters niet alleen in regio Amsterdam te vinden.

Van Groningen tot Maastricht: Nederland herbergt heel veel goede, mooie en professionele datacenters. Het is een misvatting om te denken dat datacenters alleen in Amsterdam zijn te vinden, want niets is minder waar.

Het aanbod beperkt zich echt niet alleen tot onze hoofdstad. Toch worden regionale datacenters nog altijd onderbelicht, terwijl zij zich qua faciliteiten, dienstverlening en veiligheid kunnen meten met de grote datacenters in Amsterdam en daar niet voor onder doen. Neem bijvoorbeeld dataplace, een regionaal en modern TIER III datacenter wat gevestigd is in Alblasserdam (Zuid-Holland).

Waarom zou de kritische ICTapparatuur, waarvan een organisatie in grote mate afhankelijk is, in een datacenter op grote afstand geplaatst worden? Het aantal regionale datacenters in Nederland is groter dan het aantal datacenters in Amsterdam. Grote kans dus dat er ook een datacenter is gevestigd op korte afstand van uw organisatie. Dichterbij betekent sneller bereikbaar en dit scheelt tijd en dus geld. Het aanbod van connectiviteit is tegenwoordig ook bij regionale datacenters vaak goed. Zo’n beetje alle providers en carriers bieden hun dienstverlening aan vanuit de grotere regionale datacenters.

Persoonlijk en betrokken

Regionale datacenters zijn in de meeste gevallen wat kleiner dan de datacenters in Amsterdam, maar dit biedt vaak voordelen. De lijnen zijn korter, het is mogelijk om sneller te schakelen en er werkt personeel dat veelal betrokken is bij de klant en de business van de klant. Regionale datacenters worden in de omgang met klanten daardoor als persoonlijker en meer betrokken ervaren. Ze matchen vaak beter met organisaties uit de regio dan grote datacenters door hun servicegerichte instelling. Waar bij de grote datacenters de afname van een enkel 19”rack in het niet zal vallen, is dat bij regionale datacenters niet het geval. Daar is de afwisseling tussen kleinere en grotere klanten veel groter. Bovendien is een klant geen nummer en de faciliteiten zijn over het algemeen voortreffelijk. Alle essentiële onderdelen van een datacenter, zoals de redundante stroomvoorziening, koeling, brandpreventie, beveiliging, monitoringsystemen en het aanbod van carriers zijn kortweg ook in de diverse regionale datacenters aanwezig. Ze hebben dit veelal uitstekend voor elkaar.

Verlengstuk Organisatie

Regionale datacenters zijn doordat deze dichterbij gevestigd zijn eenvoudiger en sneller te bereiken dan de Amsterdamse datacenters. Ze zijn vaak zodanig ingericht dat ze zich focussen op de gebruikers van het datacenter, zoals de engineers die in het datacenter hun werkzaamheden moeten komen uitvoeren. Zo zijn bij regionale datacenters gratis parkeerplaatsen op eigen terrein vaak gemeengoed en kan er ook kosteloos gebruik worden gemaakt van vergaderkamers tot volledig ingerichte flexwerkplekken. Door de aanwezigheid van deze moderne voorzieningen kunnen regionale datacenters gezien worden als een verlengstuk van de ‘eigen’ organisatie, een ‘eigen’ extra filiaal waar een prettige werkomgeving gecreëerd is voor de gebruiker, uw werknemer, met aandacht van het datacenter.

Certificeringen bieden zekerheid

Op alle gebieden garanderen ook de meeste regionale datacenters veel zekerheid. Onder andere het hebben van de juiste certificeringen dragen hieraan bij. Voor veel regionale datacenters heeft dit hoge prioriteit omdat juist de regionale datacenters zich hierop willen èn kunnen onderscheiden. Onder meer ISO 9001, ISO 27001, ISO 14001 en BORG4 certificeringen geven klanten een veilig en vertrouwd gevoel. Door middel van het ISOcertificeringproces wordt een organisatie immers op een objectieve manier onder de loep genomen. Het geeft een prima beeld van de kwaliteit waarmee de operationele-, milieu- en managementprocessen zijn ingericht. Het zijn harde garanties die overheidsdiensten, beursgenoteerde organisaties en zorginstellingen vragen als het gaat om een professionele, duurzame en veilige huisvesting van hun ICT infrastructuur. Grote bedrijven of organisaties met extra gevoelige informatie kunnen bij regionale datacenters dus ook prima terecht. Tevreden klanten van het regionale datacenter dataplace in Ablasserdam zijn bijvoorbeeld, grote woningcorporaties, overheidsinstellingen en beursgenoteerde bedrijven zoals Boskalis en IMCD Group.

Ook ruimte voor grote volumes

Naast een goede organisatie, certificeringen en aansprekende klanten bieden regionale datacenters organisaties vaak meer ruimte dan gedacht. Grote volumes kunnen zeker geplaatst worden, want daar zijn regionale datacenters veelal goed op ingespeeld en ingericht. Zalen voor 200 19” racks met een IT-load van 800 kW en met een oppervlakte van 450 vierkante meter per zaal zijn in de meeste gevallen gewoon beschikbaar. Maar de mogelijkheden zijn veelal eindeloos. Private corridors of private cages zijn dè oplossing voor klanten die hun 19”racks extra willen beveiligen met toegangsdeuren of een hekwerk. Private suites passen het beste bij organisaties met grote volumes die een afgeschermde privé-omgeving wensen. Eigenlijk is er altijd wel een oplossing op maat mogelijk. Zo zijn regionale datacenters vaak ook bereid om bij de behoeften van een klant voor een eigen datacenter deze wens te vervullen door het eigen datacenter verder uit te breiden en de operatie daarvan compleet over te nemen. Veel regionale datacenters beschikken namelijk over eigen grond en hebben vanaf het begin al nagedacht over groei. Modulaire opbouw, een flexibele organisatie en goed doordachte groeiscenario’s zijn vaak kenmerkend voor regionale datacenters. Het maakt dat uitbreiding of bouwen relatief snel mogelijk is voor grote volumes voor een specifieke klantvraag. Door de datacenterexpertise, kennis, reeds aanwezige voorzieningen en goede contractuele afspraken levert dit eenvoudig weg al heel snel een winwinsituatie op voor beide partijen.

Grote keuze aan carriers

Regionale datacenters doen feitelijk op geen enkel vlak onder voor datacenters in Amsterdam. Ook de regionale datacenters zijn in de regel carrier neutraal, wat inhoudt dat zo’n beetje alle providers en carriers hun dienstverlening aanbieden vanuit regionale datacenters, die dus onafhankelijk van elk netwerk of leverancier opereren waarbij er geen gedwongen winkelnering is. Gebruikers ervaren een volledige keuzevrijheid voor wat betreft het (glasvezel)netwerk. Niet vastzitten aan één provider leidt tot kostenvoordeel, flexibiliteit en optimale redundantie. De carriers binnen regionale datacenters bieden net zo goed als de Amsterdamse aanbieders snelle one-stop verbindingen naar diverse Internet Exchanges. Om 24×7 connectiviteit wereldwijd te waarborgen zijn er daarnaast diverse carriers aanwezig die diensten zoals IP Transit, Multi-home IP, MPLS transport, Remote Peering, IP VPN, Metro VPN, en IP dataverkeer leveren. Met deze combinatie zijn klanten verzekerd van goede connectiviteit naar en van het internet, wereldwijd. Veel regionale datacenters hebben geen rol in het leveren van internetconnectiviteit aan eindgebruikers, maar faciliteren een marktplaats in netwerk- en connectiviteitsdiensten, met alle voordelen van dien. Enkele voorbeelden van carriers die inmiddels, al dan niet redundant, zijn aangesloten op het datacenter van dataplace in Alblasserdam zijn bijvoorbeeld: EuroFiber, Relined, KPN, UPC Business, Hibernia Networks, Netherlands Internet Exchange, Rotterdam Internet Exchange, NDIX, Proserve, Cogent en regionale glasvezelnetwerken als Vitrumnet en Breedband Drechtsteden.

Dutch Datacenter Association

Een andere gemene deler is dat sinds januari 2015 ook bijna alle regionale datacenters, zo ook dataplace in Alblasserdam, zijn aangesloten bij een nieuw initiatief: de Dutch Datacenter Association (DDA). Deze overkoepelende brancheorganisatie voor datacenters vertegenwoordigt meer dan twintig marktleidende datacenters in Nederland die zich sterk maken voor de economische en maatschappelijke betekenis van de snelgroeiende datacentersector. Samen exploiteren zij meer dan 70 datacenterlocaties. Nederland heeft internationaal gezien een spilpositie; ons land is een aantrekkelijke vestigingsplaats voor datacenters. De nieuwe stichting zal als partij optreden in onderhandelingen met stakeholders en overheid, projecten ondersteunen op het gebied van milieu, maatschappij en onderwijs en alles doen om groeimogelijkheden in de sector te stimuleren. Dankzij de krachtenbundeling staan ook de regionale datacenters nog sterker. De directie van dataplace in Alblasserdam maakt deel uit van het bestuur van de DDA om zo de belangen van regionale datacenters te behartigen.

Conclusie

Vaak worden, ten onrechte, regionale datacenters overgeslagen wanneer er een keuze moet worden gemaakt over de locatie voor het outhousen of outsourcen van ICT-apparatuur Voor grote organisaties in Nederland zijn regionale datacenters vaak een uitwijklocatie. Ze vullen eerst een datacenter in Amsterdam met hun spullen en kiezen in verband met risicospreiding als back-up daarnaast voor een locatie dichtbij huis. Waarom niet andersom? Neem eens eerst een kijkje bij een regionaal datacenter in de buurt en kijk verder wanneer dat niet bevalt. Die kans is echter gezien alle topdiensten en –faciliteiten zeer klein. U zult zich verbazen over de hoge dichtheid van regionale datacenters in Nederland. Onderzoek ze, op www.dutchdatacenters.nl is een volledig overzicht te vinden van alle professionele regionale datacenters.