Overig

Rotterdam en Amsterdam samen kandidaat om de nations league finals 2021 te organiseren

861
Rotterdam Topsport logo

De KNVB heeft een officieel bid ingediend bij de UEFA om de Nations League Finals 2021 te organiseren. De speellocaties moeten de Rotterdamse Kuip en de Johan Cruijff Arena in Amsterdam gaan worden. Het bid bij de UEFA is tot stand gekomen in samenwerking met de gemeentes Rotterdam en Amsterdam, Stadion Feijenoord, de Johan Cruijff Arena, en met support van het ministerie van VWS. De Nations League Finals worden van 6 tot en met 10 oktober 2021 gehouden.

”We zijn erg trots dat de nauwe samenwerking met de gemeentes, de stadions en met support van VWS geresulteerd heeft in een prachtig bid dat we nu hebben kunnen presenteren bij de UEFA.”, aldus secretatis-generaal van de KNVB Gijs de Jong. ”Als Nederland en KNVB hebben we de ambitie om meer grote internationale voetbalevenementen te organiseren. Als klein land hebben we ook al veel ervaringen opgedaan met de organisatie van grote evenementen zoals EURO 2000 en WEURO 2017. Ook in de nabije toekomst staan er met het EK 2020 in Amsterdam en het EK Futsal 2022 in Groningen en Amsterdam al weer mooie evenementen op het programma. Het zou een eer zijn om de Nations League finale 2021 aan dit rijtje te mogen toevoegen.’’

Nederland speelt samen met Polen, Italië en Bosnië en Herzegovina in poule A van de Nations League. De UEFA heeft bepaald dat de winnaar van poule A de finale mag organiseren. Ook Italië en Polen hebben hiervoor een bid uitgebracht. Bosnië en Herzegovina heeft dit niet gedaan. Als Nederland de poule weet te winnen, dan zal de Nations League finale volgend jaar in oktober in Rotterdam en Amsterdam georganiseerd worden.

Wethouder Sven de Langen: “Ik wens Oranje ongelooflijk veel succes! Het zou fantastisch zijn wanneer de poulefase wordt gewonnen, waarmee de Nations League Finals naar Nederland komt.  Rotterdam biedt samen met Amsterdam een prachtig podium. De komst van het event is een mooie stip op de horizon om samen met de sportliefhebbers en de stad naar uit te kijken.”

Jan van Merwijk, directeur Stadion Feijenoord, vult aan: “De Kuip heeft een lange geschiedenis in het faciliteren van Europese finales. Sinds 1963 zijn er 10 finales gespeeld in verschillende Europese toernooien. Het zou een prachtig evenement zijn om in De Kuip te mogen verwelkomen. Wij kunnen de grote schare fans een ongeëvenaarde voetbalsfeer en onvergetelijke ervaring bieden in ons stadion. We zullen er alles aan doen om een nieuw stukje geschiedenis te schrijven!” 

Gijs de Jong: ”Op dit moment is er natuurlijk nog veel onzekerheid over de mogelijkheden en restricties rond de organisatie van dit evenement. Uiteraard blijven veiligheid en gezondheid het allerbelangrijkste en we hopen dat de omstandigheden het te zijner tijd toelaten om er een veilig en feestelijk evenement van te maken. Als we de toewijzing binnenhalen hopen we ook dat dit evenement Nederland een positieve impuls kan geven na een periode zonder grote evenementen.’’