Overig

Rotterdam is in trek!

630

Er is een groeiend aantal bedrijven dat zich in Rotterdam wil vestigen. Dat kwam naar voren tijdens de presentatie van de jaarcijfers van het Rotterdam Investment Agency (RIA), dat is opgegaan in Rotterdam Partners. Een ding is duidelijk: Rotterdam is in trek!

Als bijvoorbeeld Japanse bedrijven zich willen gaan vestigen in Europa, dan is Londen vaak de aangewezen plaats om te beginnen. Voor Chinese bedrijven is dat tegenwoordig Nederland en vooral Rotterdam. In 2013 hebben 29 internationale bedrijven zich in Rotterdam gevestigd dankzij bemiddeling van het RIA. Het ging vooral om bedrijven die te maken hebben met de haven en actief zijn in de logistiek, handel en energiebranche. Mede dankzij de Serious Gaming branche kwamen er ook nieuwe bedrijven uit de creatieve en medische sector. (Serious Games zijn educatief van aard en bijvoorbeeld bestemd voor de brandweer, de medische sector of voor scholen. De sector Serious Gaming doet het zeer goed in Rotterdam).

Voorbeelden van de nieuwe bedrijven, die dankzij het RIA naar Rotterdam kwamen, zijn Turkish Airlines, BGI Tech Solutions en Global Offshore Services.

Het was het doel van dit college om tijdens de collegeperiode 2010-2014 honderd nieuwe bedrijven naar de stad te krijgen. Ondanks de crisis werden dat er 101. In deze periode investeerden internationale bedrijven maar liefst 500 miljoen in de stad, wat 6.000 banen heeft opgeleverd!

“Buitenlandse investeerders scheppen banen in Rotterdam, maar er ontstaat ook veel indirecte werkgelegenheid door hun afname van diensten en producten van bedrijven in de regio”, aldus wethouder Baljeu.

Bij het RIA hoort ook de Expatdesk. Wethouder Karakus meldt dat de Expatdesk vorig jaar ruim 673 aanvragen voor een verblijfsvergunning afhandelde en ook hielp bij het vinden van geschikte huisvesting. “De binnenstad is erg populair. Daarom is het prettig dat projecten zoals Calypso af zijn”, aldus Karakus,die zeer enthousiast is over de aanpak van het RIA. Tevreden bedrijven trekken immers andere bedrijven naar de stad.

Een van de bedrijven die door het RIA in 2013 naar Rotterdam werd gehaald is Hajok, een toeleveringsbedrijf van Unilever. “We wilden niet naar Amsterdam. Daar zitten al veel bedrijven zoals het onze. Unilever zit in Rotterdam en daarom zijn we hier gaan rondkijken”, vertelt Katharina Kreuzhagen, managing director. Ze woont sinds een paar maanden in Rotterdam en spreekt al heel behoorlijk Nederlands. Het komt er op neer dat er bij Hajok wordt bedacht wat het uiterlijk is van bijvoorbeeld het pakje Knorr dat in de winkel staat. Zij bepalen de looks van bepaalde merken van Unilever. Hajok bestaat al zestien jaar en het hoofdkantoor zit in Hamburg. Hun tweede vestiging huist dus in Rotterdam. “We zijn overal gaan kijken naar kantoorruimte. Het RIA nam ons mee naar de Van Nelle fabriek. Ik werd meteen verliefd op dat gebouw. Mensen reageren ook enthousiast als ze merken dat je daar je kantoor hebt.”

Uiteraard zijn ze blij met Unilever als klant, maar ze willen meer. Hun grote droom? Albert Heijn binnenslepen als klant!