Overig

Rotterdamse sportwereld steunt massaal de jubilerende Daniel den Hoed Kliniek

567

Het zal een vraag van veel wachtende automobilisten op de A16 van Rotterdam richting Breda, of uit de Maastunnel richting stad zijn geweest. Een levensgroot billboard met daarop een afbeelding van Feyenoord’s eyecatcher Graziano Pelle, getooid met een rode hoed. Voor de Kerst? Oud en nieuw, of om een andere redenen? Dat laatste. De meest geliefde Italiaan van de Maasstad en wijde omgeving fungeerde begin januari 2014 als eerste blikvanger voor het honderdjarig jubileum van de Daniel den Hoed. Een mijlpaal voor het oncologiecentrum van het Erasmus MC, waaraan de Rotterdamse sportwereld een opvallend grote bijdrage zal leveren.

Pelle fungeerde als eerste ambassadeur van het jubileumjaar dat met het benefietduel Feyenoord-Excelsior van start ging. In de komende maanden wordt de Italiaanse spits opgevolgd door bekende en minder bekende Rotterdammers als Anita Meyer, burgemeester Ahmed Aboutaleb, Dave von Raven,  Jon-Dahl Tomasson, Manon Melis, Soufiane Touzani, Linda De Filippi en de kappers van Schorem. Maar ook Willem den Hoed, zoon van naamgever Daniel den Hoed, Sjoerd Pleijsier en medici van het Erasmus MC. Stuk voor stuk gaan ze met de markante rode hoed op de foto. Het fluwelen hoofddeksel is het symbool voor het jubileum van het instituut dat in 1914 als Rotterdamsch RadioTherapeutisch Instituut het eerste bestralingstoestel in gebruik nam voor de toen nog relatief onbekende ziekte kanker. In 1940 werd de in Gouda geboren Daniel den Hoed directeur van het instituut dat hij gaandeweg wist uit te bouwen tot een gerenommeerde kliniek. In 1950 overleed de nestor van de Nederlands radiotherapie  aan zijn tweede hartaanval in korte tijd. De Noord-Amerikaanse Vereniging van Radiologen benoemde Den Hoed na zijn dood tot erelid en tien jaar later kreeg een nieuwe kliniek aan de Groene Hilledijk zijn naam toen het Rotterdams Radiotherapeutisch Instituut en de Rotterdamse stichting voor Reumabestrijding daar gezamenlijk het pand betrokken.

De Daniel den Hoed kliniek groeit in vijftig jaar tijd uit tot een internationaal vermaard en gerespecteerd multidisciplinair kankerinstituut, dat na het samengaan met het Academisch Ziekenhuis Rotterdam onderdeel vormt van het Erasmus MC. “Voor het jubileum willen we in totaal vier miljoen euro ophalen,” stelt dr. Leonore Tuijt ambitieus. Samen met Inge van Leerzem (ook verantwoordelijk voor de organisatie van de viering van het 150-jarig bestaan van het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam) is zij verantwoordelijk voor de fondsenwerving. “Het is een ambitieus bedrag, maar daar werken we dagelijks snoeihard aan. Het is zeker in deze tijd veel geld, maar wel voor een goed doel. Kanker is nog steeds een ziekte waar in ons land een op de drie mensen mee te maken krijgt en 45.000 mensen per jaar aan overlijden (12 mensen per uur krijgen de diagnose kanker). De ambassadeurs met de rode hoed symboliseren dat een dwarsdoorsnede van de Rotterdamse bevolking in het kader van het jubileum de strijd met kanker aangaat.”

Daniel Dreamteams

De Rotterdamse sportwereld en Rotterdam Topsport dragen een opvallend grote steen bij aan het slagen van het jubileumjaar van de Daniel den Hoed Kliniek. 2014 begon met een benefietduel tussen Feyenoord en Excelsior in de Kuip en wordt gevolgd door een reeks van evenementen met als doel om zo veel mogelijk geld in te zamelen voor de strijd tegen kanker. Zo heeft de Rotterdam Marathon 100 jaar Daniel den Hoed als enige goede doel geadopteerd en zal Rotterdam Topsport het jubileum het hele jaar ondersteunen. “Dat was intern eigenlijk geen vraag. Wij hebben als organisatie getracht het maximale te doen voor 150 jaar Sophia Kinderziekenhuis en gaan hetzelfde doen voor Daniel den Hoed. Het team van Rotterdam Topsport loopt samen enkele sportstadambassadeurs mee in de Business Estafette van de Rotterdam Marathon. Het is de bedoeling dat er 8 bijzondere Daniel Dream Teams binnen deze estafette gaan lopen met daarin niet alleen bekende sporters, maar ook acteurs, bekende Rotterdammers etc.. Het hoofddoel is persaandacht voor het goede doel. We lopen in herkenbare Daniel Dream Team loopshirts met achterop de tekst: Rotterdam Topsport maakt kanker kansloos!

Onder het publiek zal een sms actie gedaan worden waardoor tevens geld wordt opgehaald.

Wij zullen evenementen en ons netwerk van  sponsoren daar waar mogelijk bij het jubileum betrekken. Iedereen heeft in zijn of haar omgeving wel eens met deze vreselijke ziekte te maken gehad. Daarom kan deze steun feitelijk zonder woorden worden uitgelegd. Een blik van begrip is feitelijk al voldoende om te begrijpen waarom vier miljoen ophalen een noodzaak is. Daarom ook omarmt  Rotterdam Topsport dit goede doel met veel gevoel,” aldus Fred van Duijvenbode, projectmanager Rotterdam Topsport.

Tuijt knikt. “Wij gaan er echt alles aan doen om met elkaar dit enorme bedrag op te halen. Vier miljoen is voor alle duidelijkheid niet zo maar gekozen, maar gebaseerd op de aanschaf van nieuwe geavanceerde apparatuur voor kankeronderzoek. En we hopen dat we met de inzet van heel veel mensen dit  doel kunnen bereiken. Er komt een jubileumboek, een fietstocht met 5.000 deelnemers en een regionale campagne. We zijn druk bezig met een benefietdag, die hopelijk live op Omroep Zeeland, Omroep Brabant en RTV Rijnmond wordt uitgezonden. Wij zijn weliswaar een Rotterdams kankercentrum, maar met een veel groter verzorgingsgebied dan de regio Rijnmond. En de impact van het onderzoek dat wij hier doen is wereldwijd.  Daarom hopen wij dat deze regio de jubileumactie wil ondersteunen. Ga maar na, terwijl wij hier hebben gesproken, zijn er weer twaalf mensen die de diagnose kanker hebben gekregen.  De viering van het jubileum is geen feest maar een noodzaak.”

Wilt u volledig op de hoogte blijven over alle topsport in Rotterdam? Volg Rotterdam Topsport dan via:

@RdamTopsport
Facebook.com/RotterdamTopsport