Overig

Selecteer op persoonlijkheid en drijfveren

598

Elke organisatie wil de allerbeste mensen naar binnen halen, omdat die bepalen of je je als organisatie kunt onderscheiden op belangrijke terreinen zoals service en innovatie. Bij het selecteren van kandidaten wordt door veel bedrijven sterk gekeken naar kennis, ervaring en de juiste achtergrond, naast een persoonlijke klik.

Toch wordt dan een belangrijk aspect van mensen gemist: hun persoonlijkheid en drijfveren. Goed presterende organisaties worden onder de huidige economische omstandigheden geleid door managers die door hun daadkracht, motiverend vermogen en visie zorgen voor rust en stabiliteit in de organisatie. Leiders moeten vooruit en buiten kaders kunnen denken, maar hebben ook een sterke persoonlijkheid nodig om bij tegenspoed door te kunnen gaan en bij hun standpunt te durven blijven. Van medewerkers wordt steeds meer ondernemerschap, proactief gedrag en het nemen van verantwoordelijkheid verwacht. Juist deze kenmerken maken het verschil tussen een gemiddeld en bovengemiddeld presterende medewerker. Al met al zullen juist ook de niet direct waarneembare (persoonlijke) eigenschappen het verschil maken en daarom dienen die, naast kennis en ervaring, ook goed in kaart te worden gebracht. Het gaat er bij selectie ook om te voorspellen of het karakter en de drijfveren van de kandidaat bij uw organisatie aansluiten en of zij bij veranderingen in uw organisatie dan wel de omgeving daarin meekunnen. Wij hebben aantoonbare ervaring dat u met gedegen persoonlijkheids- en drijfverenonderzoek (assessment) nog beter op de lange termijn kunt voorspellen wat een kandidaat u kan brengen en of er serieuze afbreukrisico’s zijn. Hiermee valt veel geld te besparen, maar ook te verdienen, want het verschil tussen een middelmatige kandidaat en een goede kandidaat loopt al snel in de papieren. Uit al wat ouder Amerikaans onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat een goede medewerker ten opzichte van een middelmatige zo’n 10% meer output en omzet oplevert.

Het perspectief of een persoon over de juiste karakterstructuur en de juiste drijfveren beschikt, biedt overigens ook kansen in het geval het moeilijk is om de kandidaten te vinden met de goede achtergrond. Zo hebben wij de ervaring dat vertegenwoordigers die op de juiste mix van persoonsfactoren, drive en leervermogen waren geselecteerd, succesvol kunnen zijn, ook al moest hun inhoudelijke kennis sterk worden bijgespijkerd of zelfs geheel van de grond af aan worden opgebouwd. Kortom: selectie op persoonlijkheid en drijfveren biedt meerwaarde en een hoger rendement.