Overig

Social Enterprise? Liever niet.

457

Maatschappelijk verantwoord ondernemen, social return on investment, social enterprises. Van mij mogen we er per direct mee stoppen. Allerlei instrumenten, labels en merkjes die je op je dienstverlening kunt plakken om te laten zien hoe verantwoord het allemaal wel niet is. Naast winst maken ook een stukje inzetten om te laten zien hoe maatschappelijk betrokken wij wel niet zijn. Direct afschaffen wat mij betreft.

Laten we gewoon gaan ondernemen, laten we vooral weer terug gaan naar dat principe dat winst een gevolg was van de waarde die je wist toe te voegen. Let wel, een gevolg. Dat is even een ander dingetje als wat nu blijkbaar als gemeengoed is. Winst is een doel op zich geworden. Niet een meting van de waarde die je blijkbaar hebt toegevoegd. Als we dat toevoegen van waarde nu eens echt serieus nemen als markt en consument. Dan kan het toch niet anders of alleen ondernemers en ondernemingen die uitgaan van de medemens zullen de winsten maken. En is het dan ook niet zo dat juist die ondernemers precies in staat zijn om verantwoordelijk om te gaan met het geld waarin de winst wordt uitgedrukt.

Keurmerken en labels als Social Enterprise zijn helaas hard nodig op dit moment. Maar moet het niet zo zijn dat ondernemingen die zich niet sociaal opstellen stomweg geen bestaansrecht hebben. Dat betekent dus dat wij daarin de verantwoordelijkheid hebben om geen klant van een dergelijke onderneming te worden.

Dagelijks kom ik het tegen. Keuzes als van: wij hebben gekozen voor de goedkoopste.  Sociaal? Dat is toch niet mijn verantwoordelijkheid? Wel dus.  Sociaal gedrag begint juist bij ondernemers en in ondernemerschap. Daar zitten de leiders, daar liggen de voorbeelden. Juist in de zakelijke omgeving kan een maatschappelijke verandering in gang worden gezet. Juist daar wordt sociaal gedrag bijzonder letterlijk beloont. Jim Collins heeft zich in zijn boek “Good to Great” toch vrij serieus verdiept in de logische link tussen sociaal gedrag en rendement op lange termijn.

Ja, Social Enterprise, ik ben overtuigd lid van die club. Maar laat dat niet inhouden dat er asociale Enterprises bestaansrecht mogen hebben. Laten we met z’n allen ervoor zorgen dat die aparte benaming zo snel mogelijk overbodig is.