Overig

Sport is écht een medicijn

1546

Maar wat als de diagnose kanker is? Dan volgt meestal een langdurig traject van behandeling, met chemotherapie, bestraling of chirurgie. Mocht u denken dat u in die periode als en zieke werknemer is niet fijn, niet voor de betrokkene en niet voor u. Het liefst ziet u uw medewerker snel weer op de werkvloer, na pakweg een griep of ander kortstondig ongemak. Werkgever lijdzaam moet afwachten, dan heeft u het mis. Tegelijk met de behandeling, kunt u uw employé ondersteunen bij het herstel.

Sportmedische begeleiding bij kanker zorgt ervoor dat de patiënt maanden eerder kan terugkeren naar werk, gedurende meer uren per dag. Het wetenschappelijk bewijs hiervoor is geleverd. Wie fit is en fit blijft, doorstaat therapie beter en voelt zich ‘minder patiënt’. De gevolgen: meer welbevinden, minder verzuim, minder (maatschappelijke) kosten.

Helaas is dit besef nog niet breed gedeeld. De meeste werkgevers weten het niet (al zijn er positieve uitzonderingen, zoals auto-importeur Pon en de politie). Verzekeraars zijn huiverig ervoor te betalen. Het kortetermijndenken overheerst.

Behalve bedrijfsarts in het Albert Schweitzer ziekenhuis, ben ik daarom ambassadeur van Tegenkracht, Stichting Kanker en Sport. Deze organisatie helpt werknemers met kanker hun ziekte beter te doorstaan. In ruil daarvoor kunt u als werkgever de stichting financieel steunen. Ik nodig u van harte uit om eens te kijken op www.tegenkracht.nl. Laat u overtuigen dat sport écht een medicijn kan zijn! 

– Tomas Rejda

bedrijfsarts
Albert Schweitzer ziekenhuis