Overig

ToBe voor het ontwikkelen van een creatief talent

478

ToBe cultuurcentrum is dé organisatie voor cultuureducatie in Zuid-Holland Zuid. ToBe biedt cursussen, workshops en voorstellingen voor dans, theater, muziek, kunst en design. In het Energiehuis te Dordrecht kunnen creatieve en muzikale vaardigheden ontplooid worden in de ateliers, leslokalen, dansstudio’s en oefenruimtes. De voorstellingen en optredens vinden plaats in muziekzaal Ketel 1, theaterzaal Ketel 2 en de Talent Stage.

Vanuit de hoofdlocatie in het Energiehuis is ToBe ook actief in Barendrecht, Dor-drecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Hoeksche Waard, Papendrecht, Ridderkerk en Zwijndrecht. ToBe werkt hierbij samen met andere kunst- en cultuurorganisaties, maar vooral met scholen. De Popcentrale, Jeugdtheaterschool Dordrecht en Muziekstroom zijn onderdelen van ToBe cultuurcentrum.

Piet Elenbaas is nu zo’n anderhalf jaar directeur van ToBe. Daarvoor was Elenbaas actief in het culturele veld in de gemeenten Rotterdam en Deventer. “Hier in de regio is een uniek project neergezet. De wijze waarop het oude gebouw van de gemeentelijke energiecentrale is omgebouwd tot een culturele ankerplek voor de regio getuigt van lef van het Dordtse college van B&W. De samenwerking tussen Kunstmin, Bibelot en ToBe belooft al veel goeds, het beoogde bezoekersaantal van de programmering is ruimschoots behaald. Een goed cultureel klimaat voor een stad is belangrijk; mensen komen er op af en blijven hangen. Ook goed voor de economie,” zegt de directeur. Dat het ‘concept Energiehuis’ inderdaad uniek is, blijkt uit de belangstelling vanuit andere steden, die graag in Dordrecht komen kijken hoe hier één en ander is georganiseerd en opgezet. Elenbaas is gedreven om cultuureducatie een prominente plek in de samenleving te geven. “Het is mijn missie om -samen met de scholen- kunst en cultuur weer terug te brengen in het onderwijs. Ik ben van mening dat cultuureducatie bijdraagt aan het totale leerproces van kinderen en de creativiteit verhoogd. Dat doen we met ruim 300 medewerkers/docenten, 6.500 cursisten en zo’n 260 scholen.”

Bij ToBe draait het om plezier en het ontwikkelen van een creatief talent op het gebied van dans, kunst en design, muziek en theater. Of dat nu voor, tijdens, na schooltijd is of in de vrije tijd, ToBe is er voor jong en oud, beginners en gevorderden, amateurs en professionals. ToBe programmeert en organiseert festivals, concerten, voorstellingen en evenementen. Vaak in samenwerking met andere kunst- en cultuurorganisaties.

Ook voor bedrijven kan ToBe cultuurcentrum veel betekenen. “Wij verzorgen personeelstrainingen, maar ook kunnen wij bedrijfsfilms maken en evenementen voor bedrijven organiseren. Daarnaast ben ik van mening dat het bedrijfsleven gebaat is bij creatieve, vrije geesten. Wij willen dit al op jonge leeftijd bij kinderen stimuleren. Daar hebben zij later, en ook in hun werkzame leven, plezier van. Andersom kunnen bedrijven ook voor ons van grote betekenis zijn, ik hoop dat wij ondernemers/bedrijven aan ons kunnen binden. Wat zou er mooier zijn dan dat er voor de letters Energiehuis op dit gebouw een naam van een bedrijf komt te staan?”

Meer weten? Neem contact op met Piet Elenbaas, T: (078) 613 31 44.