Overig

Tot hier en nu verder

616

Wat maakt een schitterend theater nog mooier? Een vol theater! Dat was dinsdagavond 31 maart het geval tijdens de 26e, door Rabobank Voorne-Putten Rozenburg georganiseerde ‘inspirabo’. Het zorgvuldig gekozen thema ’tot hier en nu verder’ pastte perfect bij de inhoud van deze inspiratiebijeenkomst.

De avond werd muzikaal geopend door de Rotterdamse cabaretgroep De Tunes, één van Rotterdams meest succesvolle cabarettrio’s. Zij zorgden er meteen voor dat de aanwezige ondernemers en bestuurders er eens goed voor gingen zitten. Het beloofde een bijzondere avond te worden, dat voelde je aan alles, en dat werd het dan ook.

Mary van Langevelde heette alle bezoekers namens Rabobank Voorne-Putten Rozenburg hartelijk welkom en in het bijzonder de sprekers. Vervolgens vertelde ze hoe het programma er uitzag. Eerste spreker was Paul Verhoef. De inmiddels goed ingeburgerde directievoorzitter presenteerde de samenvatting van een door bank uitgevoerd regionaal economisch onderzoek. Verhoef ging eerst nog even in op het gedachtengoed van Friedrich Wilhelm Raiffeissen (1818-1888). Dat het gedachtengoed van de stichter van de Raiffeisenbank nog steeds actueel is bleek wel uit het vervolg van de presentatie. Paul Verhoef: ‘Onze bank blinkt niet alleen uit in bankieren, maar speelt ook een rol in het wonen, werken, leren en ondernemen op ons prachtige eiland. Ons aandeel in dit rapport en visiedocument begint met ‘Tot hier’. Dit zijn de resultaten uit de economische gebiedsverkenning. In ‘En nu verder’ geven wij onze visie op Voorne-Putten Rozenburg. Ons standpunt nemen we in langs twee thema’s die de motor van de lokale economie vormen. Vernieuwend ondernemerschap is de eerste. Zonder jonge, nieuwe spruiten komt onze economie in gevaar. In de drie-eenheid onderwijs, overheid en ondernemerschap liggen de kansen. Mens, milieu en maatschappij is het tweede thema. Ons leven wordt spannender, leuker, mooier en energieker als we de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor duurzame energie, gezond voedsel en mensgerichte zorg op ons nemen. Collectief leiderschap verbindt de twee genoemde thema’s met elkaar en gaat versnippering van het gebied tegen en stimuleert groei door en met elkaar.’

Tot hier de directievoorzitter en nu was het tijd voor Cees Vingerling. De man die ‘ooit’ werd gevraagd of hij eens langs wilde gaan bij de kantoordirecteur van de bank in Zuidland. Ze konden daar wel iemand gebruiken. Cees ging het gesprek aan en is de Rabobank vanaf dat moment altijd trouw gebleven. De commercieel directeur werd op het podium gevraagd door Mary van Langevelde voor het leiden van de paneldiscussie waaraan Albert Martinus (o.a. TOP Voorne-Putten), Roland Wondolleck (directeur Rotterdam The Hague Airport), Mirjam Salet (wnd. burgemeester Nissewaard) en Han de Kluijver (HDK architecten) en Paul Verhoef deelnamen. Cees Vingerling poneerde en vijftal stellingen waarover de panelleden naar hun mening werd gevraagd. De meest opvallende stellingen : ‘we zeggen op Voorne-Putten dat we graag met elkaar samenwerken, maar in ons hart is dat niet zo. Er is een versnippering aan belangen.’ A4-Zuid moet doorgetrokken worden, waardoor er een betere ontsluiting van het eiland ontstaat en Voorne-Putten kan groeien door een meer effectieve gebiedspromotie. Daar is de tijd nu rijp voor.

Roland Wondolleck kijkt positief aan tegen de ontwikkeling van Rotterdam en de regio rondom de stad. ‘Het is een vooruitstrevende regio, met een fantastische haven maar ook een mooie agrarische sector. Dat zie je met name als je er overheen vliegt. Voorne-Putten is inderdaad een mooie en bedrijvige regio. Het heeft ook mooie dorpen en dat moet je ook koesteren. Door samenwerking kan dit gebied nog meer kansen pakken. Mirjam Salet is het met Wondolleck eens dat je ook de groene ruimtes en de dorpen moet koesteren. Albert Martinus: ‘We hebben hier gezonde lucht, een rijke cultuur en ondernemerschap. Het goud moeten we laten blinken!’. Han de Kluijver: ‘Er zijn zoveel ontwikkelingen op Voorne-Putten. We zien vergrijzing, we zoeken naar nieuwe doelgroepen. We moeten goed nadenken voor we iets doen. We moeten ook niet overal achteran rennen en elkaar napraten.’ Albert Martinus: ‘We hebben mooie kernen en we moeten onze jeugd kansen kunnen bieden, maar ook mensen van buitenaf aantrekken. Dat zorgt ook voor een dynamische regio.’ Paul Verhoef: ‘Het mag best iets ambitieuzer. Niet alleen overheid, niet alleen ondernemers en niet alleen onderwijs. Maar juist samen, met elkaar de schouders eronder en doelen realiseren.’ Mirjam Salet: ‘Het gaat om kwaliteit. Daar kun je resultaten mee boeken. Goed onderwijs, goede ondernemingen, goede locaties om te wonen en te recreëren. Het moet allemaal beantwoorden aan de vraag of de jeugd hier blijft studeren, wonen en werken. Redenen om met de ‘Tafel van negen’ te starten.

Cees Vingerling vraagt Professor Waterman in de zaal naar een reactie. Hij geeft aan dat de infrastructuur erg belangrijk is en zeker de ontsluiting van het eiland. ‘Die A4-Zuid bijvoorbeeld had er al lang moeten liggen. We rijden met elkaar voor zo’n 180 miljoen euro om! ‘ Han de Kluijver: ‘Het verkeer raast ook door de kernen. Dit kan eigenlijk niet, maar wat doen we eraan? We vinden een nieuw ei uit en we laten bestaande mooie zaken verpauperen.’ Ronald Wondolleck: Voorne-Putten heeft een mooie natuur en heeft meerdere zaken die bijvoorbeeld Rotterdam niet heeft. Dus je mag best trots zijn op deze regio!’ Cees Vingerling sluit de discussie en ontvangt uit handen van burgemeester Mirjam Salet het eerste exemplaar van het boekje ‘Er op uit in Nissewaard’.

Vervolgens bespelen De Tunes het publiek in een aanstekelijke show vol liedjes met zeer herkenbare thema’s. Daarbij nemen zij vooral zichzelf, maar ook vrouwen en vervolgens mannen op de hak met hun zelfgeschreven nummers, waarbij ze zichzelf begeleiden op de contrabas, ukelele en accordeon.

Na dit muzikaal intermezzo pleitte Prof. Jonathan Holslag voor een regio die kiest voor kwaliteit. In zijn pleidooi ging hij onder meer in op de economische groei (NL 4% to.v. bijvoorbeeld China met 10%, maar ook dat er uit de Rotterdamse haven bijvoorbeeld 2/3 van de containers leeg vertrekt. Daar is nog flink winst te behalen. Holslag noemde ook twee landen die er wat hem betreft positief uitschieten. Namelijk Oostenrijk en Denemarken. Deze twee landen hebbebn een goede mix tussen de maakindustrie en diensten. De kwaliteitsverwachtingen liggen in deze landen ook een stuk hoger dan bij ons. Kwaliteit en creativiteit zijn erg belangrijk. Je ziet in deze twee landen ook veel minder leegloop in centra. Maar cruciaal is volgens de jonge professor het geluk van mensen. Mensen willen deel uitmaken van een groep en de balans werk / vrije tijd is belangrijk. En tot slot: de welvaart van vandaag mioet duurzaam zijn. We weten wel waar we naar toe willen, maar we weten alleen niet hoe!

Vertrek Cees Vingerling

Rabobank Voorne-Putten Rozenburg combineerde deze avond met het vertrek van Cees Vingerling, die na 35 jaar Rabobank, als zelfstandig ondernemer bepaalde projecten voor Voorne-Putten Haven gaat uitvoeren en onder andere dit format van de Rabobank Inspiratiebijeenkomsten landelijk gaat aanbieden. Voor Rabobank Voorne-Putten Rozenburg organiseerde hij er 26 en is daarmee bij Rabobank, ook landelijk gezien, ongetwijfeld de man met de meeste ervaring in het organiseren van bijeenkomsten voor relaties van de bank. Het thema: ‘Tot hier. En nu verder.’ was dan ook vanuit meerdere opzichten zeer toepasselijk.

Onder het genot van een hapje en een drankje werd er nog lang nagepraat in de hal van theater De Stoep over deze inspirerende avond.