Overig

Touax levert kant-en-klaar kantoorpand

715

Begin februari van dit jaar werd op spectaculaire wijze een kant-en-klaar kantoorpand van 220m² van Moerdijk naar de opdrachtgever in Antwerpen verscheept. Robert Jan Metselaar van Touax over deze bijzondere opdracht.

“Vorig jaar april kwam de klant bij ons met de vraag of wij een compleet en permanent kantoorpand konden leveren voor hun raffinaderij in Antwerpen. Het bijzondere aan de opdracht was, en daarvoor kwamen ze bij ons, dat er op hun terrein niet gebouwd mocht worden. Het kantoor moesten we dus kant-en-klaar in Antwerpen afleveren.” Een periode brak aan van veel overleg, plannen maken en vooral rekening houden met de uitgebreide veiligheidsvoorschriften. “Een traditionele aannemer gaat met stenen, hout en staal naar een bouwplaats en daar aan de gang. Wij zijn ook aannemer maar fabriceren alles vooraf in een fabriek en plaatsen het pand op locatie. In een week zijn wij weer weg en dan is ook de riolering, elektriciteit, etc. aangesloten. Het prefab bouwen van de units doen we in fabrieken in Tsjechië, Frankrijk en Marokko. Touax Moerdijk is vooral actief in Europa. De opdrachtgever wilde geen bouwactiviteiten op de raffinaderij. Veiligheid is daar het hoogste goed. Van iedere spa die daar de grond in moet, worden ze angstig. En dan kom je bij Touax terecht.”

Het kantoorpand is volledig opgebouwd op het bedrijfs-terrein van Touax in Moerdijk. De vraag van deze klant was dus om een kantoorpand ‘turn key’ en liefst als één element aan te leveren op hun bedrijfsterrein. Compleet ingericht, geïnstalleerd en gestoffeerd. Het tweelaagse gebouw van 25m x 7,5m x 7m, bestaande uit 20 units is in twee blokken van veertien en zes modules gekoppeld en gestapeld en volledig afgewerkt. “Het pand als één module vervoeren was niet haalbaar,” aldus Metselaar. “Daarom is het pand in twee delen gesplitst en met een zware telescoopkraan op twee diepladers geladen. Daarna werden ze over het bedrijfsterrein naar een dichtbij gelegen kade van Van der Vlist getransporteerd, waar ze met dezelfde telescoopkraan op een ponton zijn geladen. Aansluitend zijn de twee delen op een ponton over het water vervoerd naar Antwerpen. Hier zijn de twee kantoordelen door een drijvende bok vanaf het water precies op de al aangebrachte betonnen fundering geplaatst. Het pand is daarna op de voorzieningen van de opdrachtgever aangesloten. Een knap stukje maatwerk binnen onze systeembouw.”

Touax ontwikkelt al 30 jaar innovatieve, modulaire oplossingen voor permanente of tijdelijke huisvesting; van tijdelijke kantoorunits tot permanente kantoorgebouwen, van schoolgebouwen tot noodlokalen, directieketen, kantines, kleedruimtes met sanitair tot huisvesting voor detailhandel en horeca. Het kantoor in Moerdijk is zelf uiteraard ook opgebouwd uit Touax units. “Prefab bouw wint langzamerhand terrein ten opzichte van traditionele bouw,” zo zegt Metselaar. “De voordelen van prefab bouw zijn talrijk. Opdrachtgevers betalen minder bouwrente, het geeft minder bouwoverlast, het is binnen gebouwd onder ideale omstandigheden etc. In landen zoals Rusland, Zwitserland en Duitsland is het al veel meer gemeengoed. Complete ziekenhuizen en andere gebouwen zijn op deze wijze gebouwd. In Nederland is het overigens ook in opkomst, vooral in het onderwijs en voor studentenhuisvesting. En hier op Moerdijk vind je diverse kantoorgebouwen die door ons zijn gebouwd. Sommige staan er al zo’n 20 tot 30 jaar.”

De opdracht voor de opdrachtgever in Antwerpen is tot een goed einde gebracht. Vervolgopdrachten van deze klant zijn al binnen. “Zo werkt het in onze branche. Dergelijke opdrachten zijn het beste wat ons kan overkomen, dat genereert veel mond-tot-mond reclame. Het was voor ons dan ook een mooie en bijzondere ervaring waarbij we rekening moesten houden met veel aspecten, zowel wat de bouw, het vervoer als het plaatsen en opleveren betreft. Samen met vele partners, die overigens nagenoeg allemaal op Moerdijk of de directe omgeving zijn gevestigd, hebben we een mooi staaltje van samenwerking laten zien.”

??????????????