Overig

Verborgen Golf en Wellness Paradijs in Burgenland (Oostenrijk)

466

Je moet maar durven! Met de overname van een bestaand hotel in 2008  begon hotelier en entrepeneur Karl Reiter met de ontwikkeling van een luxe, comfortabel en sportief golf- en thermenresort. De grote uitdaging was er in gelegen dat dit project gepland werd in Burgenland, een dunbevolkte deelstaat van Oostenrijk die destijds als behoeftige regio werd aangemerkt.

Om een idee te geven: de hoofdstad (en tevens de grootste plaats) van dit gebied, Eisenstadt, telt nog geen 13.000 inwoners. In deze meest oostelijk tegen de Hongaarse grens gelegen deelstaat van Oostenrijk kent men nauwelijks industrie. De inwoners bestaan er vooral van de landbouw en meer speciaal de wijnbouw. Rust en schone lucht zijn uiteraard volop voorhanden in dit bosrijke gebied.

De visionaire gedachte van Karl Reiter is inmiddels geconcretiseerd: In Stegersbach, zo’n 140 km ten zuiden van Wenen, is inmiddels een golf en wellnessresort gerealiseerd waarin drie viersterren superior hotels, Reiters Allegriahotel, Larimar Hotel, Thermen Hotel Puchas Plus en een vijfsterren hotel, het Balance Resort Stegersbach, onderdeel van de Falkensteiner Hotels, een plaats vinden. Ieder van deze hotels heeft voor zijn gasten spa, sauna en andere verwen-faciliteiten beschikbaar. Daarnaast is er centraal een grote voorziening die wij als “tropisch zwemparadijs” zouden aanduiden.

De golfafdeling van het resort is meteen ook groots opgezet. Met in totaal 50 holes ligt hier nu het grootste golfresort van Oostenrijk. Dit Reiter’s Golfschaukel Golf Complex ligt vlak naast de vier hotels en bestaat uit twee 18-holes-banen: de Panorama Course en de Südbergenland Course, een 9 holes “Start and Play” Course voor beginners en 5 warm-up holes (die ook veel voor instructie worden gebruikt).

De beide 18-holes banen hebben we uitgeprobeerd. De banen liggen naast elkaar en zijn deels met elkaar vervlochten. Het terrein is bosrijk en heuvelachtig, fikse klimmetjes en afdalingen komen voor op de route voor de spelers. Daarnaast liggen de banen op een uitgestrekt gebied (de totale oppervlakte van het golfresort is 190 ha!). Tussen diverse holes en de daarop volgende afslagen moet af en toe een flinke afstand worden overbrugd. Een electrocart wordt dus zeer aanbevolen maar daarbij dient men dan wel op de geasfalteerde paden te blijven. (Niet alleen voor het behoud van de baan maar zeker ook voor de eigen veiligheid: Op de vele, soms natte en gladde hellingen komt het makkelijk tot gevaarlijke slippartijen!) De banen verkeren in een excellente staat van onderhoud, de greens waren bij ons bezoek niet supersnel maar dat kwam deels door vochtige omstandigheden. De twee banen zijn in hoge mate met elkaar vergelijkbaar zij het dat de Panorama Course par 72 is en de Südbergenland Course par 69. Anders dan je wellicht zou verwachten biedt de eerstgenoemde baan geen mooiere vergezichten dan de ander. Over zicht gesproken: Op beide banen komt het enkele malen voor dat men halverwege de fairway nog geen zicht heeft op de green, laat staan de vlag. Dat maakt dat, zeker bij een eerste kennismaking er soms een gokje gewaagd moet worden met betrekking tot de positie van zowel green als vlag. Wel avontuurlijk natuurlijk maar ook wel een extra handicap. Eigenlijk is in dit laatste de enige kritische kanttekening gelegen die we over deze banen kunnen maken.

Midden op het golfcomplex treffen we restaurant Eulenwirt. In dit traditioneel ingerichte clubhuis is het prima toeven en kan rustig op een gespeelde ronde worden nabeschouwd. Dit kan eventueel onder het genot van een glas Uhudler, een prima smakende lokale wijn. Het is ook uiterst verantwoord hier een vorkje mee te prikken want in de keuken is een gelauwerde topkok actief. Gemütlich en lecker zijn hier de steekwoorden.

Voor wie deze regio nog op verdere golfmogelijkheden wil verkennen is er op een klein half uur auto rijden van Stegersbach in Bad Tatzmannsdorf Reiter’s Golf en Countryclub. De ondernemende Karl Reiter heeft hier ook twee hotels gerealiseerd: het Supreme Hotel en het Avance Hotel. Voor gegarandeerde rust worden in dit laatste hotel geen kinderen toegelaten!

Wij hebben de rit naar Bad Tatzmannsdorf gemaakt en hebben met name van ons bezoek aan de golfclub daar bepaald geen spijt! Alles rondom de golfbaan is hier ook prima verzorgd. De driving range is meer dan compleet en uitgerust met video-apparatuur. Buiten de 18 holes baan heeft men hier ook een 9-holes oefenlus die ook voor beginners toegankelijk is.

De 18-holes baan ligt hier in een glooiend landschap, minder heuvelachtig dan in Stegersbach. Gelukkig maar want vanwege de baanomstandigheden werden bij ons bezoek geen electrocarts toegelaten. De ronde te voet maken bleek pittig maar zeker wel doenlijk! Afgezien van een enkel bebost gedeelte ligt deze baan in de open ruimte en biedt spectaculaire panorama’s naar diverse kanten. Enige kanttekening hierbij is dat genoemde hotels naast de baan prominent aanwezig zijn. Ook anders dan in Stegersbach zijn de fairways hier opmerkelijk breed. Blinde holes hebben we hier niet aangetroffen.

Tenslotte: De kwaliteit van deze baan, die flink bezocht en bespeeld wordt, is uitstekend. Met name vanwege de vergezichten en de overzichtelijkheid scoorde deze baan in onze ogen net iets hoger dan de drie bezochte en bespeelde banen.

Maar welke van de besproken banen u ook bezoekt mogelijk in combinatie met een verblijf in een der genoemde hotels: Wij durven te garanderen dat het u zeer zal verrassen!