Overig

Vergaderen in Dordrecht krijgt nieuwe impuls na lancering website

524

Dordrecht kent veel bijzondere vergaderlocaties, meestal met een historisch karakter en altijd sfeervol en gastvrij. Omdat nog lang niet iedereen op de hoogte is van de mogelijkheden die de stad qua vergadermogelijkheden te bieden heeft, is de website ‘Vergaderen in Dordrecht’ gelanceerd. In één oogopslag is voortaan een overzicht te zien van locaties en faciliteiten.

Dordrecht heeft een vergaderhistorie die ver terug gaat. Het bekendste voorbeeld is de Eerste Vrije Statenvergadering. Daar werd in Het Hof van Dordrecht op 19 juli 1572 het fundament voor de Staat der Nederlanden gelegd. Nu, 440 jaar later, is Nederland nog steeds een vergaderland. Ook in deze regio worden heel wat bijeenkomsten ingepland. Het initiatief om te komen tot een bundeling van het vergaderaanbod in Dordrecht is genomen door Dordrecht Marketing. Gerben Baaij, directeur Dordrecht Marketing: “In Dordrecht hebben we de beschikking over veel bijzondere vergaderlocaties met een eigen signatuur, veelal op unieke locaties. De horeca biedt het bedrijfsleven prachtige ruimten aan. In zo’n omgeving word je in de regel creatiever dan tijdens een vergadering op kantoor. Ook de opstelling van een zaal speelt een belangrijke rol.” Baaij schat in dat hij de helft van zijn werkzame week bezig is met vergaderen. “Dat is dan ongeveer 30 uur in de week. Al valt het niet altijd sec onder de definitie ‘vergaderen’, maar schurft het daar dan wel tegenaan. Laat ik het erop houden dat ik veel overleg voer.”

Samenwerkende ondernemers
Baaij juicht het toe dat de vergaderlocaties door de lancering van de website intensiever samenwerken. Art & Dining, De Lachende Gans, Hotel De Watertoren, Tapasbar Miro en Hotel Bellevue zijn enkele deelnemers. Volgens Baaij kunnen participerende partijen elkaar sterker maken. “Stel: een aanbieder krijgt een belletje van iemand die twee keer 40 vergaderplekken nodig heeft. Wanneer je zelf maar over één zaal voor 40 man beschikt, kun je zo iemand voor de andere zaal gemakkelijk doorverwijzen naar een collega. Veel locaties liggen op loopafstand van elkaar. Goede ondernemers helpen elkaar in zulke situaties.” Joost van Hout, manager van Hotel ARA, is blij met het initiatief. “ARA ligt in niemandsland. We zijn gelegen op een prachtige locatie, middenin recreatiegebied De Oude Maas. Dat weet alleen nog niet iedereen. Wij kunnen een ander soort vergadering faciliteren. Waar je in Rotterdam tussen de hoogbouw zit, zit je hier heerlijk aan het water. Dat lijkt mij een enorme meerwaarde.” Iets waar Jaap de Bloeme van hotel De Watertoren het mee eens is. “Ook bij ons kun je in een ongedwongen sfeer vergaderen, heel relaxed. Je kijkt zo tegen de koeien aan. Momenteel faciliteren wij ongeveer eens per twee weken een vergadering. Dat moet veel meer worden. De website biedt alleen maar voordelen. Ik heb ruimte voor maximaal 15 personen. Wanneer grotere groepen bij mij aankloppen, kan ik ze gemakkelijk doorsturen. Het is geven en nemen. Ik ben ervan overtuigd dat dit initiatief goed is voor alle aanbieders van vergaderlocaties.”

Onbekend maakt onbemind
Petra Venekamp, coördinator actieprogramma horeca Dordrecht, is verheugd over de lancering van de website. “Op de grote, landelijke vergaderwebsites was Dordrecht amper vertegenwoordigd. Het aanbod is er wel, maar men wist het daarom vaak niet te vinden. Ook in Dordrecht wist men van elkaar vaak niet eens dat men bestond. Dat zijn natuurlijk gemiste kansen. Door de krachtenbundeling treden de deelnemende aanbieders nu als één blok de zakelijke markt tegemoet. Ondernemers kunnen per vergadering bekijken aan wat voor type ruimte behoefte is en welke faciliteiten daarvoor nodig zijn. Op de website staat dit allemaal heel duidelijk beschreven. Vervolgens is het heel makkelijk om een boeking te doen.” Er is voor ieder wat wils: van knusse ruimten in monumentale panden in de binnenstad tot aan grotere partijen die veel vierkante meters willen afhuren bij een hotel aan de rand van de snelweg. Aan Jasper Mos, wethouder Economische Zaken, Grondbedrijf, Cultuur, Verkeer en Vervoer, was de eer om de website ‘Vergaderen in Dordrecht’ met een druk op de knop te lanceren. Hij kaart nog een ander belangrijk aspect aan. “Voor zakelijke toeristen kan een vergadering in Dordrecht een eerste kennismaking met (een deel van) de stad zijn. Bij een goede ervaring zullen zij eerder geneigd zijn om privé ook nog eens terug te komen voor museumbezoek, een evenement, het pakken van een terrasje of om te winkelen. Dat is voor de Dordtse economie natuurlijk alleen maar goed.” Mos berekent dat hij op weekbasis zo’n 25 uur vergadert. “De omgeving doet er dan zeker toe. Het stadskantoor ademt een hele andere sfeer dan bijvoorbeeld Villa Augustus. Soms is het fijn om tijdens een overleg even het hoofd leeg te maken door een rondje door de tuin te lopen. Maar in andere gevallen voldoet het stadskantoor uitstekend.” Mos is van mening dat de nieuwe website de vindbaarheid van Dordtse vergaderlocaties vergemakkelijkt. “Onbekend maakt onbemind, dus daarom is deze eerste stap van groot belang. Wanneer iemand nu een vergaderruimte in de gemeente zoekt, hoeft diegene niet allerlei sites af te struinen en te blijven scrollen op zoek naar het gewenste resultaat. De nieuwe website brengt direct een hele lijst met Dordtse aanbieders in kaart.”