Overig

Verminderen is een keuze

445

Meer dan 60% van het stroomverbruik van kantoorpanden gaat naar de verlichting, maar hoeveel is dat in garages met showrooms? 80%? 90%?

Vele bekende automerken hebben prachtige showrooms om de nieuwste modellen in het spotlicht te zetten, onder speciale design verlichting, die is ontworpen om de auto nog beter uit te lichten.

En deze lampen branden niet zoals kantoorpanden 50 uur per week, deze verlichting brand van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat, 7 dagen per week. 90 uur per week is geen uitzondering.

Toen deze showrooms een aantal jaren geleden werden ontworpen was men helemaal niet bezig met duurzaamheid en het verbruik van elektriciteit. Helaas kunnen we de klok niet terug draaien, wel kunnen we vooruit kijken en zoals eerder aangegeven in onze columns, met z’n allen verminderen. Aan u is de keuze of u er wat aan gaat doen.

Onze ervaring laat zien dat een gemiddelde lamp in de garage rond de 100 Watt verbruikt en dat er in de showroom en werkplaats al snel 300 lampen hangen, dat is 30.000 Watt per uur, dat is 30 kW, 90 uur per week = 2.700 kWh (een gemiddeld huishouden verbruikt 3.500 kWh per jaar!) 52 weken = 140.400 kWh per jaar aan verlichting (het zelfde als 40 woonhuizen maar we hebben het hier over één garage met showroom).Ook weten wij dat wij deze verlichting kunnen vervangen met lampen die gemiddeld 40 Watt gebruiken en dan heeft de klant meer en beter licht, dat is 40% van het verbruik, een besparing van 60%. Een besparing van 60% op 140.400 kWh per jaar is 84.240 kWh, ja u leest het goed, meer dan 80.000 kWh per jaar.

Als u dit leest dan moet toch iedere garage/showroom zijn verlichting vervangen? Gelukkig is er een aantal bedrijven die ons advies hebben gevolgd.Deze bedrijven hebben de stap gemaakt om te
verminderen. Die garages zijn Mulder (Alblasserdam, Dordrecht, Nieuw-Lekkerland), Wensveen in
Alblasserdam en Hendrik-Ido- Ambacht) en Auto van Wijngaarden (Papendrecht). En wij zijn in gesprek met nog een aantal ondernemers.

Bent u de volgende?

Neem contact met ons op voor een open en eerlijk gesprek.
Zon & Zo