Overig

Verstandig ondernemen, juist in deze tijd!

771

Het is makkelijk achteraf te analyseren wat beter had gekund. Ondernemen is vooruit kijken. Veel mensen laten zich leiden door angst of door de moeilijke omstandigheden. In deze tijd van onzekerheden is het belangrijk om nuchter na te blijven denken. Hoe kan ik verstandig met alle vervelende situaties omgaan? Er zijn een aantal zaken die wij u in dit artikel willen voorhouden. Doe er uw voordeel mee.

INNOVATIEF DENKEN

Uw positieve mindset in moeilijke omstandigheden is de basis voor zelfvertrouwen en de mogelijkheid om effectief en gezond te blijven nadenken over de omstandigheden waarin u verkeert. Het zorgt voor creativiteit en het geeft u zicht op prioritering en ‘the sense of urgency’. U moet namelijk niet alles tegelijk willen doen, maar wel de omstandigheden naar uw hand zetten. Nieuwe ideeën moet u beoordelen op haalbaarheid en kansrijkheid. Is de poten-tie aanwezig (?), pak dan snel door (!). Aarzel niet en verlies geen tijd. Geloof in uzelf en toon lef en durf. Juist in deze tijd kunt u het verschil maken. Bedenk: ‘Angst is een slechte raadgever!’

LAAT DE MOED NIET ZAKKEN

Veel branches, waaronder de horeca en de evenementenbranche hebben het extreem zwaar. Andere bedrijven hebben hun flexibele schil en de zzp-ers de wacht aan moeten zeggen. Faillissementen dreigen of worden aangevraagd, steunmaatregelen doen sommigen nog net het hoofd boven water houden, maar het is zuur wanneer je het bedrijf -soms je levenswerk- ziet verzwakken. Laat echter de moed niet zakken. Denk in creatieve oplossingen, onderneem nieuwe initiatieven. Laat u coachen en zoek contact met andere ondernemers. Kruip niet weg voor leveranciers, banken en andere schuldeisers. Maak met hen een crisisplan.

GA VERSTANDIG OM MET UW FINANCIËLE MIDDELEN

Maak een liquiditeitsprognose, dat geeft inzicht in uw financiële positie. Plan een paar maanden vooruit. Dat is uw stip op de horizon. Neem contact op met uw debiteuren, overweeg een korting te geven bij snelle betaling. Kijk eens kritisch naar uw voorraadpositie en beperk uw privé uitgaven. Al deze zaken helpen u om de crisis door te komen. Raak er echter niet door gefrustreerd. Denk aan uw stip op de horizon. Maak gebruik van alle steunmaatregelen. Gebruik de ‘ruimte’ niet voor onnodige zaken. Spreek met uw accountant of belastingadviseur over de tijdelijk noodmaatregelen. Zorg ervoor dat de zaken rond het primaire bedrijfsproces doorgang kunnen vinden. Dat levert geld op.