Overig

Waterstof tanken in de Alblasserwaard

1714

Donderdag 9 juli is een samenwerkingsovereenkomst ondertekend die de bouw van een waterstofvulpunt mogelijk maakt. Als alles volgens plan verloopt, kunnen medio 2022 vrachtwagens en auto’s waterstof tanken bij het BP tankstation op Avelingen. De overeenkomst is ondertekend door de gemeente Gorinchem, de gemeente Molenlanden, de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven.

Meest geschikte plek

In de regio zijn alle tankstations benaderd om te kijken wat de meest geschikte plek is. Zo moet het tankstation voor zowel vrachtwagens als personenauto’s toegankelijk zijn en is een goede ligging belangrijk. Het BP tankstation Avelingen in Gorinchem voldoet aan de gestelde criteria. De Haan Minerale Oliën b.v., een belangrijke speler ook in de regio, gaat investeren om een waterstofvulpunt op deze locatie te realiseren.

Exploitant Arjan de Keizer“Ik ben heel blij dat we in samenwerking met alle partijen er nu echt voor gaan om het tanken van waterstof in de regio mogelijk te maken. Het tankstation aan de Avelingen is gunstig gelegen en biedt voldoende kansen voor een waterstofvulpunt.”

Belangrijke energiedrager

Ook gemeente Molenlanden en gemeente Gorinchem zijn blij met de stappen die gezet zijn. Eelke Kraaijeveld, wethouder duurzaamheid: “Waterstof is een belangrijke energiedrager richting de toekomst. Het kan ons helpen in de totale energiemix om te komen tot het verduurzamen van de regio ook op het gebied van vervoer. Ik ben heel enthousiast dat we samen met het bedrijfsleven ervoor gaan en daardoor dus tot mooie resultaten komen.”

Subsidieaanvraag

De samenwerkende partijen bereiden momenteel een subsidieaanvraag voor. Deze aanvraag wordt in het najaar van 2020 ingediend. Als deze subsidie wordt toegezegd, zijn een groot deel van de investeringskosten gedekt. De investeerder van het tankstation financiert de rest.

Vergunningentraject

Samen met de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid wordt door de samenwerkende partijen bekeken hoe het vergunningentraject zo snel mogelijk geregeld kan worden. Als alles volgens planning verloopt en de benodigde vergunningen en subsidies toegekend zijn, kunnen de eerste auto’s en vrachtwagens medio 2022 in Gorinchem waterstof tanken.

Regionale Energiestrategie (RES)

Binnen de Regionale Energiestrategie (RES) Alblasserwaard werken de gemeenten Molenlanden en Gorinchem samen. Inmiddels hebben beide gemeenten de bouw van een waterstofvulpunt als onderdeel van het thema duurzame mobiliteit verwerkt in de concept Regionale Energiestrategie Alblasserwaard. Dit concept is onlangs vastgesteld in de gemeenteraden van Gorinchem en Molenlanden. Daarnaast wordt verkennend onderzoek uitgevoerd om waterstof te produceren via een zogenaamde waterstofmolen.