Overig

‘We komen er alleen als we het samen doen’

721

Jiffy voorziet de professionele tuinbouw over de hele wereld van teeltproducten, zoals hoogwaardige substraten voor de groente- en sierteelt. Het hoofdkantoor en een van de fabrieken staan in Zwijndrecht. Henri van Beerendonk is algemeen directeur van Jiffy in Nederland: “Thuiswerken was bij ons voorheen meer uitzondering dan regel. Nu hebben we besloten dat we niet meer terug gaan naar het ‘oude’ normaal. We gaan op zoek naar een nieuw hybride normaal. Als alle bedrijven meedoen en nadenken over thuiswerken, worden nieuwe wegverbredingen overbodig.”

“Uit het thuiswerkonderzoek kwam naar voren dat 44 procent van onze medewerkers nog nooit had thuisgewerkt. We hadden geen thuiswerkbeleid en de regel was eigenlijk dat mensen ‘gewoon’ naar kantoor kwamen.” Nu werkt nog slechts 16 procent altijd op locatie. “Dat heeft ook te maken met de functie en bijvoorbeeld mensen die in de fabriek werken,” geeft Henri aan. Het overgrote deel van de mensen werkt nu helemaal of gedeeltelijk thuis. “Ik werk zelf gedeeltelijk thuis en gedeeltelijk op kantoor zodat ik ook zichtbaar blijf voor de mensen die wel op locatie moeten werken. Dat wordt door de collega’s erg gewaardeerd.”

Jiffy was een van de eerste bedrijven die besloot mee te doen met het thuiswerkonderzoek van Samen Bereikbaar. Henri: “Samen met projectleider Anna Schouten bepaalden we de vragen en achteraf kregen we een goede terugkoppeling wat er uit de enquête was gekomen.” Het merendeel van de medewerkers bij Jiffy is positief over het thuiswerken. Ze geven aan het fijn te vinden om geen reistijd te hebben en niet meer in de file te hoeven staan. Grote winst van het thuiswerken vindt Henri dat het de zogenoemde ‘quality of life’ voor zijn medewerkers verbetert. “Mensen ervaren minder stress en een betere balans tussen werk en privé.”

OPROEP AAN ANDERE BEDRIJVEN

Henri van Beerendonk sluit af met een oproep aan andere bedrijven: “Als alle bedrijven meedoen met thuiswerkbeleid en slim nadenken over mobiliteit zodat we zorgen voor minder verkeer en het verkeer meer spreiden, hoeven er geen nieuwe wegen meer aangelegd te worden. Maar we komen er alleen als we het samen doen.