Overig

Wethouder Kamp: “Als je wilt besturen, kun je het hier niet beter treffen”

608

Na enig nadenken zegt de kersverse wethouder Jaap Kamp (59) dat het te ver gaat om te zeggen dat er een droom in vervulling is gegaan. “Maar je mag wel zeggen dat er een wens is vervuld. Ik vind het geweldig om voor deze gemeente actief te zijn.”

Jaap Kamp is sinds 5 september 2013 wethouder voor het CDA in de gemeente Moerdijk. De geboren en getogen Zevenbergenaar steekt niet onder stoelen of banken dat hij zich volledig op zijn plek voelt als wethouder economie, onderwijs, werk en inkomen en recreatie en toerisme. “Het toeval wil dat mijn vader jarenlang wethouder was in de toenmalige gemeente Zevenbergen. De appel valt niet ver van de boom.” Het leven is drastisch veranderd voor de voormalige ‘vuilnisman’ zoals hij zichzelf betitelt. Ooit begonnen als ambtenaar is Kamp zo’n twintig jaar geleden overgestapt naar het bedrijfsleven. Hij heeft voor een aantal grote afvalverwerkers gewerkt, laatstelijk als manager afvalbeheer bij Irado in Schiedam. Al die tijd was Kamp eveneens in de politiek actief als gemeenteraadslid. En vorig jaar diende de vacature van wethouder in de gemeente Moerdijk zich plotseling aan. “Als raadslid heb ik met regelmaat gedacht dat de werkzaamheden van wethouder ook mij wel zouden liggen. Als politicus wil je je ambities immers waarmaken en dat gaat wat mij betreft verder dan raadslid zijn. Toen deze kans kwam, hoefde ik dus niet lang na te denken.” Een bijkomend voordeel was dat er een einde kwam aan de voortdurende worsteling met zijn agenda. “Voor mijn werk moest ik vroeg aanwezig zijn, ’s avonds in de file naar huis en daarna begonnen de politieke activiteiten. Die hielden vaak pas laat in de avond op. Je moet dus wel over enige ‘begeisterung’ beschikken om dat vol te houden.”

Kamp is nu een aantal maanden wethouder. Er komt veel op hem af, maar hij vindt het een interessante baan, die geen moment verveelt. “Mijn allereerste activiteit was een bijeenkomst in het provinciehuis over het Havenschap Moerdijk en de Havenstrategie 2030. Toen voorspelde men mij al dat ik een boeiende tijd tegemoet zou gaan en daarin hebben ze volledig gelijk gekregen.” Als onderdeel van zijn wethouderschap vormt Jaap Kamp -samen met gedeputeerde Yves de Boer- het dagelijks bestuur van het Havenschap Moerdijk. “Mijn leven in de gemeente wordt bijna elke dag beheerst door de discussies die nu gaande zijn over de havenstrategie.” De toekomst van het Haven- en Industrieterrein Moerdijk samen met het in de nabije toekomst geplande en aanpalende Logistiek Park Moerdijk maakt veel los, vooral in de regio. “Het is een gevoelig onderwerp. Enerzijds liggen er geweldige kansen om uit te groeien tot een economisch sterke regio, maar anderzijds heeft het veel impact op het wel en wee van onze gemeente. Daar ontkom je niet aan. Het heeft direct te maken met mijn functie als havenschapbestuurder aan de ene kant en aan de andere kant met mijn functie als wethouder. In het dorp word ik steevast aangesproken op de feiten en geruchten. Het raakt de mensen diep, wat is de juiste afweging tussen de P’s van people, planet en profit? Het gaat daarbij natuurlijk vooral ook over kern Moerdijk en over de omgeving waarin die activiteiten zich gaan afspelen. Het is zoeken naar de balans tussen economie en leefbaarheid. Er zit veel economische potentie in dit gebied, daar moeten we met elkaar zorgvuldig mee omgaan, in samenwerking met het bedrijfsleven, bewoners, onderwijs, enzovoort.” Als je wilt besturen, kun je het hier niet beter treffen is de mening van Kamp. Rustig afwachten is niets voor hem. “Er moeten uitdagingen zijn, dan functioneer ik het beste.” De ontwikkelingen in Moerdijk vergen veel van zijn tijd. “Het is nog vooral inlezen en dossiers doornemen. Het vraagt ook veel feitelijke kennis, ik bezoek daarom regelmatig ondernemers en vraag naar hun visie. Ik overleg ook met de onderwijswereld, het raakt namelijk alle facetten van mijn portefeuille. Het is zoeken naar raakvlakken en verbindende elementen, maar vooral ook de samenleving laten zien dat je open staat voor vragen en suggesties. Uiteindelijk moet het leiden naar een zo breed mogelijk gedragen visie richting 2030. In strikt formele zin proberen wij in februari 2014, voor het einde van deze raadstermijn, ons ‘besluit’ klaar te hebben.” Ik hoop dat er in februari een beslissing valt. Dat we er met elkaar van overtuigd zijn, dat je de toekomst zo slim en zo goed mogelijk moet inkleuren in een zorgvuldige afweging van alle belangen, ook het belang van ondernemers.”

Jaap Kamp heeft het druk in zijn betrekkelijk nieuwe baan. Toch blijft er nog genoeg vrije tijd over om afstand te kunnen nemen van de dagelijkse hectische beslommeringen. “Mijn vader is nu 88 en volgt mij op de voet. Met hem discussieer ik heerlijk over het wethouderschap. Daarnaast ben ik golfer, alhoewel dit er de laatste tijd nogal eens bij inschiet. Mijn grootste hobby is toch wel koken. Ik ben een fervent amateurkok en vooral tijdens feestdagen sloof ik mij samen met een vriend behoorlijk uit in de keuken. Met hem doe ik ook de inkopen en niet zelden reizen we daarvoor naar België en zelfs Frankrijk.” Wellicht blijft er in de toekomst minder tijd over voor het koken als Kamp zijn wethouderschap ook na de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014 mag voortzetten. Hij zou het verschrikkelijk jammer vinden als hij niet terug kan komen. Aan hem zal het niet liggen. “Ik wil graag mijn steentje bijdragen aan de mooie dingen die gaan gebeuren.”